Ima li u SDP-u žena? Ima. Onda neka preuzmu stranku

Ima li u SDP-u žena? Ima. Onda neka preuzmu stranku

29. 08. 2018. u 16:22 8
Bez jake oporbe HDZ-u politička će Hrvatska živjeti jednopartijski sustav kakav smo, činilo se, ostavili nepovratno iza nas

Svakim novim danom, SDP gubi kompas i tone strmoglavo prema dnu, dvojba je tek tone li dublje kadrovski, nedostatkom ideja, rejtingom među biračima. Odlazak Bojana Glavaševića i gubitak njegova mandata u Saboru tek im je posljednji u nizu udaraca koje su primili, a nekolegijalno unutarstranačko šamaranje Davora Bernardića prelazi sve granice dobrog ukusa.

željko jovanović: Unatoč nesposobnom vodstvu, ne napuštajte SDP radi mostovske demagogije

Sva je prilika da će posrnuli lider stranku voditi još stanovito vrijeme, no dugotrajno granatiranje koje su mu u vlastitim redovima priuštili grobari vlastite stranke sasvim sigurno ostavlja trag i na njegovoj percepciji u javnosti kao i na njemu osobno, sve umornijem i vidno iscrpljenom jalovim bratoubilačkim ratom.

Jedino što ga još drži iznad vode jest činjenica da njegova nasljednika na čelu stranke nema ni na vidiku. A što bi to novoga biračima ljevice ponudili Ranko Ostojić, Gordan Maras ili Mihael Zmajlović? Ne treba stoga čuditi što im mediji, umjesto njih samih, nameću rješenja izvan stranke pa se spominju imena poput Borisa Jokića, no kako nitko ne želi preuzeti ovaj i ovakav SDP, i od njega su dobili odbijenicu.

Večernji TV Glavašević: Ne bih se vratio u SDP, a HDZ je kriv za puzajuću fašizaciju Hrvatske

Trenutačno se razglaba o takozvanim prijelaznim rješenjima koja bi, bez ikakve dvojbe, samo zacementirala gubitnički status quo i tako ubrzali rasipanju rejtinga no, pritom, u grozničavoj potrazi za novim liderom unutar vlastitih redova nisu uočili ni jednu ženu. A možda upravo ženska sistematičnost, praktičnost i disciplina nude izlaz iz rasula u stranci kojem se u ovoj konstelaciji snaga kraja ne nazire.

Zašto ne Željka Antunović? Vidi li je itko? Uspješna i poštena, ničim okaljana... bivša ministrica obrane koju su uvažavali i prekaljeni vojnici, u zabludjelu stranku vratila bi dašak politike Ivice Račana od koje je SDP danas udaljen svjetlosnu godinu.

postoje veći problemi Zagrebački SDP protiv izgradnje nacionalnog stadiona

Također, zanimljivo bi bilo vidjeti SDP kakvim ga zamišlja Biljana Borzan, europarlamentarka koja svojim predanim radom u Bruxellesu ulijeva nadu da i jedna hrvatska stranka, hrvatska opozicija pa i Hrvatska, može biti poput nje: pristojna, uljuđena, vrijedna i uspješna.

Političkim performansama i stilu, primjerice, Aleksandre Kolarić, štošta bi se moglo prigovoriti, no postoji li i tračak sumnje da bi srčana i temperamentna kakva jest uvela red, rad i disciplinu u stranku uspješnije no što bi to učinio, recimo, Siniša Hajdaš Dončić?

Živi zid i dalje pada Kolindi Grabar-Kitarović porasla popularnost, a Plenkoviću pala

Kada su već iz stranke potjerali energičnu i pametnu Mirelu Holy, zašto se ne bi ozbiljnije razmotrio angažman na čelu stranke, recimo, Kristine Ikić Baniček, prve gradonačelnice Siska u povijesti, beskompromisne ljevičarke koja bi SDP-ovce zasigurno znala podsjetiti na pobjednički mentalitet koji su izgubili putem.

Koju god od njih odabrali da ih vodi bit će bolje rješenje od postojećeg, zapravo, nepostojećeg. Vrijeme neumitno teče, a Hrvatska vapi za jakom oporbom koja bi mogla konkurirati HDZ-u koji vlada potpuno sam. Nastavi li se agonija SDP-a, uz pomoć blijede i rascjepkane konkurencije iz ostatka oporbe, politička Hrvatska će i nadalje živjeti jednopartijski sustav kakav smo, činilo se, ostavili nepovratno iza nas.

>> Pogledajte video - Razgovor s Bojanom Glavaševićem

Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja
pogledajte na vecernji.hr
  • 20:40 29. kolovoza 2018.

    Pa cijeli SDP su p.i.č.k.i.c.e.....

  • 18:36 29. kolovoza 2018.

    Prostor na politickoj ljevici u Hrvatskoj preuzeo je Plenkovicev HDZ sa svojim koalicijskim partnerima HNS-om i Pupovcevim SSDS -om tako da SDP vise nije potreban . Umjesto lijeve oporbe ,Plenkovicu je potrebna jaka desna oporba ali u Hrvatskoj desnica vise ...

  • 21:44 29. kolovoza 2018.

    Sad im je otišla bojana glavašević-thule

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".