Foto: Duško Marušić/PIXSELL Da je htio, IDS je mogao uključiti alarm i spasiti Uljanik

Da je htio, IDS je mogao uključiti alarm i spasiti Uljanik

09. 09. 2018. u 08:50 12
Uljanik je školski primjer da zločesti dečki ne sjede uvijek u Zagrebu

Kad god se dogodi neka folklorna sjednica Vlade izvan Banskih dvora, lokalnim vlastima zatitra srce da bi se i Hrvatskoj kad-tad mogla dogoditi ozbiljna fiskalna decentralizacija.

Uljanik i Ina Plenković: Plan restrukturiranja Uljanika treba doraditi, ne znam ništa o zatvaranju rafinerije Sisak

Nalazimo se u skupini visokocentraliziranih zemalja kod kojih se glavnina odluka o trošenju javnog novca donosi na razini države, zbog čega su i Istrani, navode kolege u Glasu Istre, pripremili podugačak set tema s kojima će dočekati prvu povijesnu sjednicu hrvatske Vlade u Istri koja je planirana za 13. rujna.

Brodogradilište Uljanik, dakako, jedna je od tema od koje ne može pobjeći ni Vlada, ali ni IDS. Uljanik je školski primjer da zločesti dečki ne sjede uvijek u Zagrebu. Kad bi se tražio politički krivac, prva adresa na koju bi trebalo pokucati je IDS, jer ta stranka desetljećima vuče sve konce u Istri, pa i one vezane uz brodogradilište Uljanik.

NE MOŽE ODREDITI ROK Povjerenica Vestager: Nisam ja ta koja osobno može rekonstruirati brodogradlište

Istra se odavno opredijelila za elitni turizam i, nazovimo to, čiste industrije pa su njezini politički vođe, ali i građani, više puta pokazali da im nije draga Termoelektrana Plomin, tvornica kamene vune, cementara ili vapnenara. Brodogradilište Uljanik javno nikad nije dospjelo na crnu ekološku listu, ipak je ono othranilo na tisuće usta i slovilo kao jedno od najuspješnijih u državi, da bi ga se javno stavilo na odstrel.

Za njegov pad ne može se okriviti ni dogovoreni brak s problematičnim bratom iz Rijeke 3. majem, jer se na kraju pokazalo da je 3. maj više pomogao Uljaniku nego on njemu. Uljanik se, sad se vidi, nije uklapao u Jakovčićevu sliku idilične turističke regije, njegovi su menadžeri ugovarali nove gradnje bez kvalitetne zaštite od mogućih tržišnih rizika, popustila je pažnja Europske komisije, ali i središnje vlasti iz Zagreba koja se posljednjih godina izmjenjivala Banskim dvorima...

održiv program restrukturiranja Most traži hitno zasjedanje saborskog odbora o opstanku hrvatske brodogradnje

Da je htio, IDS je mogao uključiti alarme na vrijeme i zaustaviti pad Uljanika, a na stranci je da objasni zašto to nije učinila. Zato danas mutan posao domaćih političara dovršava europska povjerenica za tržišno natjecanje, a oni svi sretni ponavljaju da bi rado pomogli da smiju.

>> Pogledajte video - Prosvjed radnika Uljanika

Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?
pogledajte na vecernji.hr
  • 11:39 9. rujna 2018.

    Brodogradilišta propadaju jer imaju trećinu radnika u administraciji i upravi. Brodogradilišta propadaju jer je trećina radnika na bolovanjima da bi mogli raditi za kooperante (firme u vlasništvu članova uprave IDS-ovaca). Brodogradilišta propadaju jer se navedenim kooperantima ispalućuje unaprijed bez raspisivanja ...

  • 12:04 9. rujna 2018.

    sad odjedanput spasite nas od IDS-a, a godinama glasate za njih. uopće mi vas nije žao

  • 13:03 9. rujna 2018.

    IDS je separatistička,izdajnička lopovska stranka.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".