'odluka je na izborniku'

Alen Halilović: Nisam pobjegao iz Dinama, pa otišao sam u najbolji klub na svijetu!

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Alen Halilović
Foto: UESyndication/PIXSELL
SPORTING 15-16Presentaci??n de Halilovic como jugador del Sporting. Sporting presents Halilovic as new player.TUERO-ARIASPhoto: UESyndication/PIXSELLPhoto: UESyndication/PIXSELL
Foto: UESyndication/PIXSELL
Alen Halilović
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Alen Halilović
Foto: UESyndication/PIXSELL
Alen Halilović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
01.10.2012., Zagreb - Alen Halilovic, mladi nogometas koji je sa 16 godina igrao u derbiju Dinamo - Hajduk, ucenik je III. gimnazije u Kuslanovoj ulici. Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
13.04.2016.
u 19:00
– Ne želim se previše uzbuđivati oko toga. Ja sam se zagrijavao cijelo vrijeme i čekao svoju priliku, ako izbornik misli da nisam trebao ući, to je njegova odluka i ja to poštujem.
Pogledaj originalni članak

Alen Halilović, hrvatski nogometni reprezentativac, nekoć predstavljen kao vunderkind, danas nakon gotovo cijele sezone provedene na ''školovanju u Gijonu'' još uvijek ne zna kakva je njegova budućnost u matičnom klubu Barceloni.

Sportski direktor katalonskog kluba Robert Fernández jako je zadovoljan vašom igrom na posudbi.

– Da, jako su zadovoljni, misle da sam odigrao odličnu sezonu s 19 godina. U ovakvoj ligi to je itekako zahtjevno i nimalo lako, stalno se čujemo, ali nismo htjeli ništa još dogovarati za ljeto jer imam još dva mjeseca igre u Gijonu i, naravno, Euro. Nakon toga ćemo sjesti za stol i vidjeti koji će biti najbolji put za mene i za Barcelonu.

Prošla je gotovo cijela sezona vaše posudbe u Gijonu, koliko ste zadovoljni?

Jako sam zadovoljan. Mislim da sam odigrao jako dobru sezonu i da sam igrao puno utakmica. Trebam biti zadovoljan jer sam jako mlad i igrati u najboljoj ligi na svijetu nije jednostavno, a također je i neprocjenjivo iskustvo.

Odlično ste igrali u dresu Sportinga, ostvarivali pogotke i asistencije, ali nažalost klub trenutačno opasno visi oko zone ispadanja, možete li nam reći u čemu je problem?

Pa mislim da smo jako mlada ekipa i da ima puno novih igrača, klub je imao problema vezanih za transfere pa se nije moglo kupovati igrače, doveli su sve mlade igrače i dali nam priliku. Većini je ovo prva godina u ovakvoj ligi, ali mislim da smo kao ekipa pokazali da pripadamo tu. U igri smo i dalje i sve je na 1 ili 2 boda. Ostalo je još osam utakmica i sve će se sada rješavati.

Srušili ste dosta rekorda i postali ste najbolji mladi asistent i strijelac. Igrali ste na najboljim stadionima, kakav je osjećaj sve to postići s 19 godina?

Pa bio sam sretan, osjećaj je odličan, to vam ne mogu opisati, to se jednostavno mora doživjeti. Imati asistencije i zabijati u ovakvoj ligi stvarno je sjajno, ali najbitnije su minute. Odigrao sam svaku utakmicu i trener je vjerovao u mene. Odigrati 30 i više utakmica u ovakvoj ligi odlično je za mladog igrača poput mene. Naravno, u nekim smo se utakmicama dogovarali da me odmori i da uđem zadnjih 30 minuta. Što se tiče atmosfere na stadionima, to je jedna posebna priča, to se nažalost ne može usporediti s našim nogometom i našim tribinama. U Španjolskoj su gotovo sve utakmice rasprodane, bez obzira na to je li tvoj omiljeni klub na vrhu ili na dnu, ljudi dolaze i navijaju. Nema nikakvih ekscesa, a igrati svaku utakmicu doma pred 30 tisuća ili više navijača stvarno je poseban osjećaj.

Kad smo se već na trenutak dotaknuli domaćih terena, pratite li Dinamo i općenito naš HNL?

Da, naravno! Dinamo je moj klub i navijam za njega. Žao mi je što se spominje da sam pobjegao iz Dinama i da me se stavlja u kontekst agencija i menadžera. Ja sam se korektno oprostio od Dinama i otišao u najbolji klub na svijetu Barcelonu. Sumnjam da bi netko odbio Barcelonu! Završio sam svoju priču tamo i želim svu sreću klubu koji će uvijek biti u mom srcu. Nisam nikad zaboravio svoje lijepe trenutke u Dinamu, ali moja karijera ide dalje i mislim da sam dobro odlučio i prihvatio navedene promjene koje su me odnijele na novi put. Ali Dinamo ne zaboravljam i uvijek ga rado spominjem.

U Gijonu ste pokazali da ste velika pomoć momčadi. Kada govorimo o hrvatskoj reprezentaciji, gdje biste se vi najbolje uklopili?

Mislim da sam ove sezone pokazao da mogu igrati na više pozicija i dosta sam se razvio. Osjećam se odlično na terenu. Volim igrati desno, polušpicu i središnjeg veznog, ali u našoj reprezentaciji vjerujem da najviše mogu dati desno jer nemamo baš puno igrača na mojoj poziciji.

Pripreme za Euro u punom su jeku, kako komentirate skupinu? 

Mislim da je skupina dosta teška. Svaka od tih ekipa ima dobru momčad. No mislim da, ako smo mi pravi i ako igramo kako znamo i kako možemo, onda smo uz Španjolsku definitivno favoriti u toj skupini. Najbitnije je da se dobro pripremimo i ulazimo u svaku utakmicu milijun posto spremni, tada neće biti problema.

Možete li nam reći nekoliko riječi o Budimpešti i tome što vas izbornik Ante Čačić nije stavio u igru?

Ne želim se previše uzbuđivati oko toga. Ja sam se zagrijavao cijelo vrijeme i čekao svoju priliku, ako izbornik misli da nisam trebao ući, to je njegova odluka i ja to poštujem. Ja sam iznimno zadovoljan što sam bio dio A reprezentacije i velika mi je čast što sam sa svim tim momcima trenirao.

Postoji li, po vama, mogućnost vašeg igranja na idućem Europskom prvenstvu u Francuskoj?

Svaki igrač želi igrati na tako velikom natjecanju. To je jednostavno vrh naših karijera, predstavljati voljenu državu i igrati za nju, boljeg od toga nema. Ja mislim da sam ove godine dokazao da mogu igrati u najboljoj ligi na svijetu, nosio sam se ravnopravno s najjačim igračima i postizao golove i pomagao svojoj momčadi. Vjerujem da ću u prijateljskim utakmicama dokazati i izborniku da želim i mogu igrati na Euru, a izbornik će na kraju odlučiti o tome tko će biti najbolje rješenje.

Otvara vam se više prostora zbog Pjacine ozljede, a od krilnih igrača imamo samo Perišića?

Da, nažalost, Pjaca se ozlijedio u najgorem trenutku, želim mu svakako brz oporavak i sigurno je da će nam nedostajati. Mislim da su Pjaca i Perišić puno opasniji na lijevoj strani jer tu poziciju igraju u svojim klubovima. Meni više odgovara desna strana i to sam igrao na pripremama u Barceloni i u Sportingu. Vjerujem da ću sada iskoristiti svoju priliku i na najbolji mogući način pomoć našoj reprezentaciji na ovogodišnjem Euru jer je to najbitnije.

Koliko vam kao reprezentativcu smeta bojkot dijela medija i navijača?

U Osijeku i Budimpešti bilo je puno naših navijača, navijanje je bilo odlično. Glede naših medija, načuo sam nešto o tomu, ali kako sam u Španjolskoj, ne stignem previše pratiti naše novine pa i ne znam konkretno o čemu se radi. Koncentriran sam najviše na nogomet, da što bolje treniram i budem što bolji u španjolskoj ligi, pa nažalost ne stignem previše pratiti druge stvari.


Aktivni ste na društvenim mrežama – koliko biste mogli izdržati bez Wi-Fi-ja?

Da, to najviše radim iz respekta prema fanovima i navijačima kojih stvarno imam puno. Mislim da sam nakon Rakitića i Modrića najpraćeniji hrvatski sportaš po društvenim mrežama i to mi je dokaz da imam puno fanova, a želim biti što bliži s njima. Ne prođe dan da nešto ne objavim.


Živjeli ste u Zagrebu, Barceloni i Gijonu. Gdje se najbolje može jesti i provesti?

Mislim da se najbolje može pojesti u Gijonu, stvarno su posebni po tome. Ima različitih vrsta kuhinje, nije kao u Barceloni da se forsiraju tapasi i paella, već ima za svakoga ponešto. Ja osobno najviše volim meksičku hranu, još kad se doda i raznih začina na bazi tekile, to bude savršenstvo. Što se pak tiče izlazaka, meni je najbolji izlazak u Zagrebu, zato što su mi tu svi najbliži prijatelji i tu se osjećam najbolje i najljepše mi je tu.


Gdje ste se najbolje odmorili na stanci? Mjesto koje pamtite i zašto? Što ćete prvo napraviti nakon Eura?

Najbolje se odmaram na otoku Hvaru. To mi je najbolje mjesto za odmor i punjenje baterija nakon zahtjevne sezone. Nakon Eura odmah, bez razmišljanja, pakiram torbe i bježim na Hvar. Tamo ljetuje i moja cijela obitelj pa ćemo se svi skupa odmoriti i provesti ljeto. Malo odmora uz dobru zabavu, malo brodom po skrivenim plažama, daleko od očiju javnosti. Idealan odmor za mene.


Čitate li i što? Kako se najbolje odmarati od nogometa?

Nažalost ne volim baš čitati, više volim gledati filmove ili serije. Volim pogledati dobar triler, čak i neke dokumentarce. Tako se maknem malo od sporta.

Koliko vam je nogomet još igra, a koliko posao? Osjećate li stres?

Jako sam sretan i obožavam nogomet, za sada ne osjećam nikakav stres, igram, treniram i uživam.


Volite humanitarni rad, jednom ste klubu za klince kupili kompletnu opremu? Kojem?

Naravno, uvijek sam tu ako treba bilo kakva pomoć. Puno se klubova javlja, trebaju im lopte, kopačke, pomoć pri financiranju dresova. Kad god mogu, ja pomognem bilo kakvom donacijom. Bilo u opremi, bilo novčano. Ne volim da se oko toga diže prevelika prašina jer ja to ne radim da bih dospio u medije, nego zato što želim i mogu pomoći. Drago mi je kada mogu nekog usrećiti i pomoći.


Nogometaši se rano žene, što mislite o tome, razmišljate li i vi slično?

Ako je netko sretan i pronađe ranije djevojku svog života, odnosno partnericu s kojom je kliknuo i misli da je to ona prava, zašto ne? Ali treba biti oprezan i ne zalijetati se, mi radimo taj javni posao, svi nas gledaju, nikad ne znaš tko je tu zbog tebe, a tko je tu zbog slave ili novca, zato ja to polako, sve u svoje vrijeme. 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.