VRIJEME APSURDA

Poruka kockastih tribina

Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Tihomir Dujmović
22.06.2008.
u 20:48
Pogledaj originalni članak

Jesmo li nakon tužnog nogometnog vikenda zapamtili poruke koje su se u nogometnoj groznici dale iščitati iz držanja nacije? Razumiju li elite nakon ove demonstracije što Hrvatima istinski znači nacionalni izričaj, ta jedva dohvaćena sloboda nacionalne emancipacije? Razumiju li istinski poriv da 200 tisuća Hrvata kao nikad prije krene na put dug 500, 600, 1000 km samo da bi došlo do odredišta gdje se bori Hrvatska? Kako će voditi ovaj narod oni koji to ne razumiju?

Kako će o Hrvatskoj i njezinim problemima pisati novinari poput jedne kolegice koja se javno hvalila da uopće ne razumije ljude koji hrvatsku zastavicu stavljaju na auto? Hoće li se netko od razvikanih sociologa prihvatiti analize fenomena koji smo vidjeli u Austriji a da ga ne profanira kao huligansko urlanje? Hoće li netko uroniti u porive, motive, razloge i moguće frustracije koje su stotine tisuća Hrvata vodile u Austriju, druge stotine tisuća privukle na gradske trgove, a ostatak nacije prikovale uz TV ekrane?

Naime, bojim se da su motivi za takvo fanatično držanje jedne malene nacije vrlo duboki. Frustracija, duboka, temeljito istesana! Na tolike zabrane isticanja nacionalnog toliko se žuđenog hrvatstva skupilo, toliko se frustracija nagomilalo, toliko zapretene nacionalne energije! Toliko nevinih djedova poklanih na križnim putevima, toliko nevinih očeva poniženih i zgaženih nakon Savkina pada, toliko sadistički povrijeđenih sinova nakon haaške okupacije, sve uvijek i samo zbog jadne i ponosne Hrvatske! Sve je to ostavilo takav trag na ovoj naciji da je mrvica dopuštenog motiva izazvala eksploziju kockastih, vatrenih, novih domoljubnih pjesama i stare ozarenosti! Sve je to punilo vlakove i autobuse, sve je to stavljalo zastavice na automobile i tjeralo da se satima putuje da bi se navijalo za Hrvatsku!

Otkuda frustracije, jesmo li bolesna nacija? Ne, napokon nam je dano da odrastemo, a imali smo povijesni put kao rijetko koji narod. Naime, mi uz staru Zvonimirovu kletvu imamo i novu, onu koja je bačena 1941. Jedni su idioti na stravičnom zločinu zidali hrvatsku državu, drugi su na sličan način bili glavni obnovitelji Jugoslavije.

Hrvatska država, ne hvala, bio je glavni slogan hrvatskih komunista. Morali smo čekati da se doživi pogrom '71., ali ni to nije bilo dosta. Pa smo još 20 godina čekali, morali su nas Srbi topovima napasti da bi i komunisti shvatili s kim imamo posla. A narod, običan narod, taj Hrvat naš svagdašnji, onaj Krležin domobran Jambrek, onaj Roko Prč i onaj Dudek nikad ništa drugo i nisu htjeli nego, normalno, hrvatsku državu! I zato danas, kad je imaju, stotine tisuća Hrvata naših svagdašnjih uzimaju barjak u ruke i napokon bez zabrane slave Hrvatsku! Izuzmemo li Tuđmanovo doba, prvi put u povijesti tako javno, tako glasno, tako iskreno i tako ponosno!

Kad govorim o frustraciji, nije ona vezana samo uz Titov teror. Ona se proteže dokud segne pogled u prošlost, hoćete li od ubojstva Radića, do detalja da smo u hrvatskoj državi doživjeli da su branitelji invalidi morali donositi proteze novoj vlasti da se vidi lažu li državi za iznos invalidnine! Pa kakvo smo poniženje prošli od haaškog žezla, kako li se samo tu mrcvarilo, ponižavalo i pretuklo hrvatstvo!

Sve to muči i ždere ovaj narod i sve je to iz njega provalilo u trenutku dopuštenog hrvatstva. Prizori nacionalnog oduševljenja govore da ona obična, svakodnevna, gemištarska, realna i životna, ona zapravo jedina Hrvatska kliče da unatoč svemu “još Hrvatska ni propala dok mi živimo” i pjeva to čak i kad nam Turci uvale gol u prekoračenoj sučevoj naknadi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr