DODIJELJENI 'NAZORI'

Po kulturi nas svijet prepoznaje

19.06.2009.
u 17:28
Pogledaj originalni članak

Poput čvrstog oslonca svakodnevice u kojoj živimo, hrvatska kultura i ove godine slavi svoje laureate, dobitnike najvišega državnog priznanja za umjetnička ostvarenja.

Te riječi ministra kulture Bože Biškupića prikladno opisuju značenje Nagrade “Vladimir Nazor” u promicanju onih vrijednosti koje su “na čast civilizacijskom krugu kojemu Hrvatska pripada”.

Na jučerašnjoj svečanosti u velikoj čitaonici Hrvatskoga državnog arhiva dodijeljene su, prema odluci posebnih žirija i odbora kojemu predsjeda akademik Milan Moguš, Nazorove nagrade za 2008. godinu. Šest je dobitnika za životno djelo i šest za godišnje postignuće. U području književnosti “životni” je laureat Zvonimir Mrkonjić, u glazbi Zagrebački kvartet, u filmu Bogdan Žižić, u likovnosti Nikola Koydl, u kazalištu Zlatko Crnković i u arhitekturi Nikola Filipović.

Godišnje “Nazore” dobili su pjesnikinja Anka Žagar za zbirku “Stvarnice, nemirna površina”, operni pjevač Tomislav Mužek za ulogu u operi “Faust”, filmski redatelj Arsen Anton Ostojić za režiju “Ničijeg sina”, slikar Tomislav Buntak za izložbu “Hodočasnici – vizija mističnih putovanja”, kazališna glumica Alma Prica za dvije lanjske uloge i arhitekt Marijan Hržić za dvoranu “Krešimir Ćosić” u Zadru.

Ono na što smo posebno ponosni – ističe ministar Biškupić – jest raznolikost izričaja i poetika koje iskazuju stvaraoci, ovogodišnji dobitnici, pripadajući istodobno i hrvatskoj kulturnoj tradiciji i suvremenim obzorima. A po tim vrhunskim djelima hrvatska je kultura prepoznata u svijetu kao iznimno značajan i zanimljiv segment europske kulturne baštine.

Pogledajte na vecernji.hr