Izložba

Pjesme i fotografije Zvonimira Goloba u Velvetu

Foto: Arhiva VL
Pjesme i fotografije Zvonimira Goloba u Velvetu
01.07.2010.
u 12:18
Izložba fotografija u galeriji Velvet traje do 11. srpnja, a ulaz je slobodan za sve.
Pogledaj originalni članak

Sljedećih deset dana svi slučajni i namjerni prolaznici Dežmanove ulice u Zagrebu moći će uživati u pjesmama i fotografijama Zvonimira Goloba.

Put kojim su fotografije i pjesme došle u galeriju Velvet je slučajan, običan i neobičan i gotovo sudbinski. Akademskog slikara i scenografa Sašu Šekoranju obična šetnja sajmom antikviteta na zagrebačkom Britanskom trgu odvela je u svijet pjesnika Zvonimira Goluba i u njemu probudila želju da postane njegov univerzalni dio. Slučajni pronalazak starih fotografija Zvonimira Goloba u Šekoranji je pobudio ideju da u svom fahu oda hommage ovom preminulom pjesniku i fotografu.

Na sebi svojstven način Šekoranja je autorskim rukopisom ispisao poleđinu izloženih fotografija odabranim pjesmama i na taj način omiljenom pjesniku odao počast.

- Poezija se ne mora čitati naglas, u poeziji se može uživati u intimi i vlastitu doživljaju, na vlastiti način... - kaže Šekoranja.

Simbiozom poezije i fotografije stvara se jedinstveni i neponovljiv umjetnički doživljaj, a Šekoranja pritom umjetničku fotografiju izjednačava s likovnim stvaralaštvom stavljajući joj vlastiti pečat - svoj rukopis.

Posebno za ovu prigodu Šekoranja će predstaviti seriju od izabranih 30 fotografija Zvonimira Goloba čija se tematika bavi licem žene u različitim životnim dobima, raspoloženjima, pozama i facijalnim ekspresijama. Crno-bijela tehnika, estetski dojam, potpuna prepuštenost inspiraciji i trenutačnom osjećaju daju naslutiti vremensku dimenziju nastanka fotografija. Kao modeli u ovoj priči našle su se i neke poznate dame iz hrvatskoga javnog života, koje su ispred objektiva stale još kao djevojčice, dok su neka imena na fotografijama još uvijek enigma i ne mogu se prepoznati. Upravo tim portretima umjetnik Zvonimir Golob oblikovao je svoju konačnu i prepoznatljivu fotografsku osobnost.

Izložba fotografija traje do 11. srpnja, a ulaz je slobodan.

HASSANOVI RATOVI

'Kada je počeo taj rat, bio sam desetogodišnje dijete s puškom u ruci. Ranjen sam više puta, izgubio sam brata, prijatelje'

Večernjakovci Hassan Haidar Diab i Robert Bubalo snimili su dugometražni dokumentarac ‘Hassanovi ratovi’ o životnoj sudbini koja ostavlja bez daha. Iz filma čija je premijera 4. lipnja u Velikoj Gorici može se iščitati da je Hassan, kao obrambeni mehanizam, gotovo izbrisao svu svoju prošlost, koju sada pred kamerama, uz pomoć svoje obitelji, pokušava sklopiti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

PL
plemenitost
11:33 26.09.2010.

Kad bi se ljudi više okrenuli poeziji i iskrenim emocijama , bilo bi manje nasilja. Svakodnevno objavljivanje zločina, možda ga još više stvara. O djelovanju \"Hrvatskog sabora kulture\" malo se zna i čita. Pozdrav svim ljudima dobra srca !