POGLED S MANHATTANA

Piće ili život!

25.07.2008.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

U popularnom gradskom predjelu Chelsea na zapadnoj strani Manhattana na malom postoru oko 27. ulice a između 11. i 12. avenije nalazi se osam diskoklubova koji su poznato okupljalište mladih Njujorčana. I brojni turisti, osobito oni mlađi, dolaze iz cijelog svijeta u New York upravo radi provoda u tim zabavnim prostorima.

U klubovima se toči alkohol, a to znači da u njih ne mogu, po američkim zakonskim odredbama, ući osobe mlađe od 21 godinu iako se ovdje punoljetnost računa s navršenih 18 godina. Nakon silovanja i ubojstva 18-godišnje Jennifer Moore u lipnju 2006. godine u klubu “Guest House” policija i pravosuđe su pokrenuli opsežnu akciju kontrole i oštrog kažnjavanja svih onih koji se ne pridržavaju zakonskih propisa i žmire na ulazak mladih u noćne klubove.

Vlasnici takvih prostora odogovorni su za provedbu propisa pa na ulazu imaju čuvare koji uvidom u vozačke dozvole ili bilo koji drugi službeni dokument s osobnom fotografijom provjeravaju starost gostiju. Kao svugdje u svijetu tako se i u New Yorku mladi snalaze i pronalaze načine da prevare službenu administraciju, pa svi oni željni zabave u svjetski poznatim noćnim klubovima pribavljaju krivotvorene vozačke dozvole s lažnom godinom rođenja.

Upravo na taj način je i Jennifer Moore mogla ući u klub. I stradala je! Nepoštovanje strogih zakonskih propisa znači da kod prvog prekršaja vlasnik kluba plaća visoke novčane kazne, a nakon druge ili treće prijave gubi se dozvola za točenje alkohola i automatski zatvara klub. Zbog tih razloga nakon smrti mlade Jennifer zatvoreno je nekoliko noćnih klubova, među kojima i poznati strip-klub “Scores West”, te diskoklubovi “Crobar”, “Spirit” i BED.

U naumu da strogo provodi zakonske propise i da nikome ne popušta, vlast je prisilila vlasnike klubova da kupe posebne aparate koji otkrivaju krivotvorene dokumente pa se svaki posjetitelj provjerava. Zato više nije moguće u takvim prostorima naći mlađe od 21 godinu.  Kontrole i provjere po noćnim klubovima stalno se provode, što je jedino jamstvo, naravno uz oštre novčane kazne, da će se zakon poštovati.

Kazne za vožnju u alkoholiziranom stanju toliko su velike da mladi i ne pomišljaju nakon noćnih provoda u klubu sjesti za volan automobila. Kući se vraćaju podzmenom željeznicom ili taksijem pa vikendom crne kronike nisu kao u Hrvatskoj popunjene njihovim osmrtnicama. Pa zar nije moguće i u našoj zemlji kao u Americi postrožiti kontrole, poučiti mlade i roditelje i barem pokušati spriječiti brojne nesreće na cestama i gubitke mladih života?

Istina je da u našoj zemlji, baš kao u Americi, zakon propisuje da mlađi od 18 godina ne mogu zalaziti u noćne klubove, ali kontrola provedbe tog propisa je na simboličnoj razini. Vlasnici klubova traže od policije da zažmiri nad prekršajima jer tko će im u protivnom puniti prostor i trošiti na alkoholna pića! Strani gosti, sudeći po strukturi onih koji dolaze u Hrvatsku, nisu rastrošni, pa ostaje domaća klijentela, mladi ljudi koji piju i voze.

Ne pokrene li se u Hrvatskoj kampanja kao u borbi protiv pušenja, u kojoj će se prijavljivati vlasnici klubova i restorana koji krše zakon i toče alkohol maloljetnicima, i ne angažira li se više policajaca u noćnim kontrolama vozača, možemo očekivati da svaki vikend crne kronike budu pune osmrtnica djevojaka i mladića koji su vraćajući se s ljetne zabave život okončali zabijajući se autom u rasvjenti stup ili zid. Možda to ozbiljno shvatimo tek kad dođu upozorenja iz Europske unije?

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr