Petorica Nobelovaca za regulaciju tržišta

08.11.2008.
u 22:11
Pogledaj originalni članak

BERLIN - Petorica prijašnjih dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju se u cilju suzbijanja aktualne globalne krize uglavnom zalažu za povećanje regulacije financijskih tržišta, izvijestio je njemački tjednik Der Spiegel u subotu.

Der Spiegel je od Nobelovaca zatražio komentar pred sastanak G20 ključnih svjetskih čelnika u Washingtonu na kojem će se raspravljati o krizi.

Za rješenje su upitana četiri akademika iz SAD-a, Joseph E. Stiglitz, Paul A. Samuelson, Edmund S. Phelps i Robert E. Lucas, te jedan njemački, Reinhard Selten.

Lucas je ocijenio da bi najbolje rješenje bio kompetitivan bankarski sustav u kojem bi za depozite jamčila država.

Selten je zatražio da se ulaganja klasificiraju kao što se to radi s hranom kako bi rizici bili poznati ulagačima i rekao je da se nova pravila za financijska tržišta moraju proširiti i na hedge fondove.

Stiglitz je pozvao na traženje globalnog rješenja za globalni problem rekavši da postojeće financijske strukture nisu samo pune nedostataka nego i nepravedne, posebice za zemlje u razvoju.

Samuelson je u svojoj kritici bio najoštriji rekavši da su oni koji su se oslanjali isključivo na tržišne snage bili "emotivni bogalji". On je rekao da pravila koja određuje država trebaju regulirati poduzetništvo i ciljati na stabilizaciju gospodarstva u cijelini.

Phelps je rekao da su na "nekim mjestima potrebna nova pravila" ali je predvidio da strogo regulirane banke ne bi bile idealni davatelji kapitala za inovativne ideje te da društvo ne treba regulirati hedge fondove ili one koji daju rizičan kapital.

(Hina)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr