U POVODU

Papa bolji političar od Busha

18.04.2008.
u 19:00
Pogledaj originalni članak

Papa Benedikt XVI. stigao je u Washington u proljeće, a tada je glavni grad Amerike najljepši. Proljeće simbolizira obnovu, novi početak. Upravo je to ono što treba Americi i Katoličkoj crkvi u toj zemlji. Kardinal Ratzinger je, postavši papom, izabrao ime Benedikt po svom uzoru i prethodniku, koji je Katoličku crkvu vodio tijekom Prvog svjetskog rata. Amerika je prije tri godine bila već duboko u ratu u Iraku, a novi je papa taj angažman osudio, ali simbolično izabravši ime "ratnog pape", nije to povezivao s Bushovim vojnim angažmanima. Benedikt XVI. je tada najavio borbu protiv sile koja se ne može pobijediti oružjem, a to je radikalni islamizam.

Dolazeći u Ameriku u trenutku kad je njen ugled u svijetu ozbiljno narušen, a američki katolici suočeni s osudom javnosti  bog svećeničkih afera, Benedikt XVI. otvorio je novu stranicu vatikanske diplomacije, ali i svjetske povijesti. On ne želi zataškati pedofilske afere, otvoreno traži oprost i najavljuje oštru čistku. Isto takvo ponašanje papa očekuje i od Bijele kuće, koja bi trebala priznati pogreške i rješavati probleme što prije.

Ono što svijet danas treba jest moralni konsenzus, a papa Americi donosi nadu da se svijet može učiniti boljim, ali ne oružjem, nego povratkom dijalogu. Pokušava li papa pomoći tamo gdje politika ne može? Vjerojatno! Nije li možda Benedikt XVI. ispovijedao Busha u Ovalnom uredu dok su sami, bez svjedoka, razgovarali? Pere li mu grijehe u zamjenu za zajednički dogovor u stvaranju plana za zaustavljanje vjerskog radikalizma koji Bush političkim rječnikom zove rat protiv terorizma?

Papa je u šestodnevnom posjetu zemlji koja, nakon Meksika i Brazila, ima najviše katolika. Kad kaže da je došao osnažiti katolički identitet, onda to znači i vratiti vrijednosti koje su nekad krasile američko društvo .

Tako obnovljeni bolje se odupiru prodoru onih koji su podjednako opasni za katoličanstvo kao i za zapadnu civilizaciju i razvijenu demokraciju. Stoga je fotografija Busha i pape ispred Bijele kuće samo na trenutak groteskna: istina je, ona potiče na pitanje što to pametno može povezati ta dva različita čovjeka, ali treba prepoznati zajedničku poruku koju institucija predsjednika Amerike i katolički poglavar šalju neprijateljima u svjetskim centrima moći kao i onima skrivenima po špiljama Pakistana i Afganistana.

Vatikanski mudro i precizno isplaniranom posjetom Americi u trenutku kad 70 milijuna katolika razmišlja za koga će glasovati na predsjedničkim izborima, Benedikt XVI. je, nakon tri godine pontifikata, pokazao da zna i politički razmišljati te pragmatično djelovati. Kad Vatikan potakne vraćanje za diplomatski stol i odlaganje oružja, onda i Bushovo povlačenje iz ratova ne bi trebalo izgledati kao poraz!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr