SUNČANI HVAR Sindikat turizma oštro reagira na pismo uprave radnicima:

Orco zastrašuje otpremninama

04.11.2008.
u 20:41
Pogledaj originalni članak

“Dragi kolege, ono što slijedi moje je pismo vama na pet stranica... Molim vas, pročitajte ga unatoč duljini...”, uljudno počinje pismo zaposlenicima predsjednik uprave Sunčanog Hvara Jacques Bourgeois. Za to pismo Sindikat turizma danas je kazao da služi samo u “svrhu zastrašivanja i ucjene”. Uprava radnicima pismeno javlja da, “u vezi s ustrajnom globalnom krizom”, mora odustati od investicija i smanjiti broj zaposlenih sa 415 na nešto manje od 300 (minimalno za 120 ljudi) te im na izbor nudi tri mogućnosti.

Prva je da bez plaće s posla dobrovoljno budu odsutni do 31. ožujka. Radni bi im odnos u međuvremenu tekao, a radno bi ih mjesto čekalo. Druga se ponuda odnosi na one koji imaju uvjete za prijevremenu mirovinu; doplatila bi im se razlika da punog iznosa mirovine. Treća je mogućnost otpremnina. A tu završava i svaka uljudnost.

Jer, velikim slovima naglašava se da je ponuda za otpremnine “POSLJEDNJA”. Dodatnu nervozu i zabunu među zaposlenike Sunčanog Hvara, uvjerene da su ugovorom Vlade i Orca od otkaza zaštićeni sve do srpnja 2010., unijela je masno otisnuta rečenica kojom im se poručuje da se moraju izjasniti već do 10. studenoga. – To je unošenje nervoze i straha, a neke mogućnosti koje se nude nezakonite su. Naši zakoni, primjerice, ne poznaju dobrovoljnu odsutnost s posla. Ako je riječ o neplaćenom dopustu, radnik se mora odjaviti. Ako poslodavac prekida rad, za to vrijeme mora dati naknadu– upozorava pravnica Sindikata turizma Duška Lončar.

Pismo ne nudi odgovor na pitanje što ako nitko ne prihvati “dobrovoljni” odlazak s posla. Bourgeois je obećao da će dati dodatna objašnjenja na današnjem skupu zaposlenika. Sindikalisti pak poručuju da to nije mjesto na kojem se “smiju donositi odluke vezane uz individualna prava radnika”.


Pogledajte na vecernji.hr