PRAVOSUĐE Je li slučaj Tončija Majice poruka svim sucima u Hrvatskoj

Optužnice protiv Rafinerije povlače prije kraja suđenja

10.02.2009.
u 17:51
Pogledaj originalni članak

Iako svi govore o mojoj presudi protiv sisačke Rafinerije, ističući da je riječ o jedinom takvom slučaju, malo je poznato da sam ja vodio suđenje u još dva procesa protiv Ine na Prekršajnom sudu u Sisku. No, o tome nitko ništa ne zna, jer je Inspektorat odustao od prijave pred sam kraj rasprave, rekao je danas bivši sudac Prekršajnog suda u Sisku Tonči Majica, na konferenciji za novinare koju je sazvala Udruga Zviždač.
Podnesu, pa povuku

– Ministarstvo zaštite okoliša podnese optužni akt, predmet se dodijeli sucu i pred kraj rasprave podnositelji tužbe odustanu od slučaja. Ja tada moram donijeti jedino moguće rješenje, a to je odluka o obustavljanju suđenja – dodao je Majica, upitavši se zašto Ministarstvo povlači optužbe prije početka glavne rasprave ili prije donošenja presude.

To je izrekao u kontekstu najnovijih optužnih prijedloga koje je Inspekcija zaštite okoliša podnijela protiv sisačke Rafinerije, a za koje je izrazio nadu da će suđenje s tim u vezi ipak ići do kraja. On je govorio i o svojoj borbi protiv odluke Državnog sudbenog vijeća da mu odbije produžiti sudački mandat.

– Protiv toga sam sredinom siječnja uputio ustavnu tužbu, a spreman sam ići i do Strasbourga, jer je riječ o kršenju mojih prava – ističe Majica.

Što sa sucima?
I predsjednica Udruge Zviždač Vesna Balenović izrazila je zabrinutost zbog najnovijih optužnih prijedloga za zagađenje protiv Ine Rafinerije nafte u Sisku.

– Pitam se hoće li se ikoji sudac usuditi više donijeti presudu protiv Rafinerije i kako će se ponašati sudac u Sisku kojem budu dodijeljeni ti slučajevi, jer je Tonči Majica poruka za sve ostale suce. On nije udovoljio naftnom lobiju i profitu koji je očito iznad prava i zato mu nije produžen mandat – rekla je Vesna Balenović.

Rekla je i da će biti zanimljivo vidjeti hoće li Mađari dopustiti daljnje trovanje građana Siska.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr