Brojni dokazi

WADA razočarana što Rusija nije izbačena s Olimpijskih igara

Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
WADA
Foto: Reuters/PIXSELL
Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
WADA
Foto: Reuters/PIXSELL
Olimpijske igre Rio
Foto: Reuters/PIXSELL
Olimpijske igre Rio
Foto: Reuters/PIXSELL
WADA
Foto: Reuters/PIXSELL
WADA
Foto: Reuters/PIXSELL
Olimpijske igre Rio
25.07.2016.
u 11:45
Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja
Pogledaj originalni članak

Predstavnici međunarodne antidopinške agencije (WADA) razočarani su nedjeljnom odlukom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) koja ruskim sportašima, unatoč brojnim dokazima o sustavnom dopingiranju, nije zabranila nastup na Olimpijskim igrama u Riju. 

- McLarenovo izviješće je bez sumnje utvrdilo dopinški program na državnoj razini, a to jasno upućuje na to da se Rusiji radi protivno principa poštenoga sporta i krše antidopinška pravila. Razočarani smo jer MOO nije poslušao mišljenje WADE - kazao je predsjednik WADE Craig Reedie.

Izvršni odbor MOO-a je na telefonskoj sjednici odlučivao o sudbini ruskih sportaša nakon što je istraga pokazala da su ruski državni organi provodili program sustavnog dopingiranja sportaša. Profesor Richard McLaren je u svom izvještaju naveo da je rusko ministarstvo sporta organiziralo, aktivno sudjelovalo i pomagalo svojim sportašima prilikom dopingiranja.

Kanadski odvjetnik, koji je vodio neovisnu istragu, je napisao kako su uz rusko ministarstvo sporta i njihova antidopinška organizacija, te federalne sigurnosne službe bile uključene u cijeli proces varanja tijekom zimskih olimpijskih igara u Sočiju 2014. godine, ali i tijekom svjetskog atletskog prvenstva u Moskvi godinu dana ranije.

MOO je ipak donio odluku da neće suspendirati Rusiju, ali je odluku o suspenziji prepustio pojedinačnim sportskim savezima. Predsjednik MOO-a Thomas Bach je u najavi sjednice poručio kako će pokušati pronaći ravnotežu između 'kolektivne krivnje' i 'pojedinačne pravde'.

Ne prestaju ni reakcije sportaša pa je olimpijskim prvak u skoku udalj Greg Rutherford MOO-a nazvao "beskičmenjacima", te dodao kao mnogi sportaši misle da je Rusiju trebalo izbaciti s Igara. 

- Znam da ne postoji kolektivna krivnja, ali je puno veći rizik ne kazniti kulturu dopinga koja se potiče s najvišeg vrha. Ovo je najveća prijetnja sportu, a sada je krivac MOO - kazao je Rutherford.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

SS
sokac sa drave
12:50 25.07.2016.

Cista politicka antiruska propaganda.Pa tko vise dopingira od Amija?Prije par godina na univerzitet klinici Freburg uhicena dva doktora za dopingirati Njemacke sportase.Doktor Fuentes iz Spanije specijalist za doping sa vlastitom krvi.Zasto omaleni Spanjolci pobjedjuju na snagu u biciklizmu,nogometu kosarci i rukometi.Onako krhki malecki dobivaju sve na snagu .Da nebi.

MA
maliMalecki
12:11 25.07.2016.

Ma o čemu vi pričate, kakva je to neovisna komisija ustvrdila sve to oko Rusa!?...neovisna komisija!?...halooo...pa Michael Phelps je odrastao na stereoidima i razno raznim nedopuštenim sredstvima...licemjeri 'neovisni'... politika i samo politika