Rudić je ljubimac Brazilaca

Vaterpolski turnir ne može bez Hrvata i kad Hrvatska ne igra

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Ratko Rudić
Foto: Reuters/PIXSELL
2016 Rio Olympics - Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A Brazil v Australia - Maria Lenk Aquatics Centre - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Brazil's players celebrate a victory. REUTERS/Laszlo Balogh FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
12.08.2012., London, Engleska - Ljetne Olimpijske igre, vaterpolo, finale, Hrvatska - Italija. Ratko Rudic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Ratko Rudić
Foto: Reuters/PIXSELL
Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A Brazil v Australia 2016 Rio Olympics - Water Polo - Men's Preliminary Round - Group A Brazil v Australia - Maria Lenk Aquatics Centre - Rio de Janeiro, Brazil - 06/08/2016. Coach Elvis Fatovic (CRO) of Austra
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Ratko Rudić
08.08.2016.
u 16:32
Ratko Rudić u Riju vodi reprezentaciju Brazila, a Fatović je izbornik Australije. I odmah u prvom kolu bili su na suprotnim stranama
Pogledaj originalni članak

Što ti je život. Ratko Rudić bio je izbornik, a Elvis Fatović njegov pomoćnik prije četiri godine kada su naši vaterpolisti osvojili zlato na Olimpijskim igrama u Londonu. Četiri godine kasnije, Ratko Rudić u Riju vodi reprezentaciju Brazila, a Fatović je izbornik Australije. I odmah u prvom kolu bili su na suprotnim stranama. Učitelj (Rudić) pobijedio je učenika i otvorio si put prema četvrtfinalu.

– Ne, nije mi bilo ništa neobično što smo bili na suprotnim stranama. Već smo se u protekle tri godine puno puta susretali. Mislim da imam više pobjeda, ali Rudić ima više pobjeda u značajnim utakmicama. Jedna od takvih je i ova – rekao je Fatović.

Ne želi biti savjetnik za sport

Rudić je brzo postao ljubimac navijača u Riju.

– Odličan je osjećaj kada cijele tribine navijaju za vas. Moram priznati da sam se iznenadio jer je atmosfera bila kao na nogometnim utakmicama. Za mene je to nešto novo. Do sada sam uvijek bio izbornik ili sam trenirao klubove koji su se borili za najviša postolja, a sada treniram reprezentaciju organizatora Olimpijskih igara – kaže Rudić.

Dosad je Rudić trenirao četiri olimpijska pobjednika. Može li se i Brazil ugurati u to društvo?

– Ha-ha. Ne vjerujem. Gotovo da je to nemoguće.

Ugovor s Brazilskim vaterpolskim savezom istječe mu nakon završetka Igara?

– Istina. I već sam im rekao da se vraćam doma, u Zagreb, bez obzira na to kako ovdje završilo.

Znači li to da se vraćate i trenerskom poslu u Hrvatskoj?

– Pa ne. Jedino ako baš bude nešto jako zanimljivo i nešto što me može motivirati.

Možda ponovno bude savjetnik za sport?

– Bio sam jednom. Dovoljno. Htio sam tada pomoći hrvatskom sportu, koji zaslužuje puno bolji tretman.

Kako se osjećao u pobjedi nad jednim svojim učenikom?

– Ovo je drugi put da sam na Igrama pobijedio učenika. Prije četiri godine, u olimpijskom sam finalu pobijedio talijanskog izbornika Alessandra Campagnu koji mi je također bio pomoćnik. Elvisu želim puno uspjeha u budućnosti, Ima veliki potencijal. Često razgovaram s njim. Ali, da ne bude zabune, prije ove utakmice nismo razgovarali – zaključio je Rudić.

Fatović priznaje da mu je Rudić puno pomogao u karijeri.

– Za mene je rad s Rudićem, a bili smo zajedno četiri godine, bilo najveće trenersko iskustvo koje sam mogao dobiti.

S Australijom je već produljio suradnju i nakon Igara.

– Odlično mi je tamo. Baš mi sve odgovara. Volio bih neke stvari unaprijediti, primjerice rad s mladim kategorijama. U Australiji ima malo klubova, malo se i trenira, a vaterpolo je na listi sportova pri dnu.

Hrvatska i Srbija za zlato

Imate li ambicija da se jednog dana vratite doma, da možda preuzmete hrvatsku reprezentaciju?

– Mogu reći da sam ambiciozan u poslu kojim se bavim. I svaki ozbiljan projekt će me sigurno privući – rekao je Fatović koji u Australiji godišnje provede osam mjeseci, a preostala četiri u Europi.

– Dubrovnik nam je sigurna baza za pripreme i odande odlazimo na turnire u Mađarsku, Crnu Goru, Srbiju, Italiju. Iz Dubrovnika nam je puno bolje putovati po Europi nego iz Australije gdje nam je prvi ozbiljniji suparnik udaljen 20 sati zrakoplovom lijevo ili desno.

Elvisu se jako sviđa što vidi pod hrvatskom zastavom.

– Hrvatska igra sjajno, najbolje u obrani i ima vratarski dvojac kakav nema nitko. Uz Srbiju, favorit je za zlato – zaključio je Fatović.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.