BBC-jev novi uređaj Promise snima cjelotjedni TV-program

Obećanje slobodne televizije

Foto: import
Obećanje slobodne televizije
22.09.2005.
u 09:45
Pogledaj originalni članak

Hoće li uskoro TV-vodiči kao što je "TV-Tjedan" postati potpuno nepotrebni? Ako je vjerovati BBC-u, možda i hoće. Ogranak britanske državne TV-kuće zadužen za nove tehnologije, BBC New Media, pokrenuo je projekt nazvan Promise.TV koji obećava televiziju oslobođenu vremenskih shema.

Tehnički, Promise.TV je samo još jedan digitalni videorekorder. No, već je na prvi pogled vidljivo kako razlike postoje: uređaj je prilično velika "kištra", velika poput prvih videorekordera iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, a svoje dimenzije može zahvaliti gomili tvrdih diskova i višestrukim TV-prijemnicima. Oni mu omogućuju da snimi kompletan TV-program kojeg sve britanske besplatne nacionalne TV-postaje, njih dvanaest, emitiraju tijekom tjedan dana. Uređaj radi neprekidno i nakon tjedan dana postojeće snimke presnimava novim programom. Obzirom na to da je riječ o digitalnoj televiziji (DVB-T), snimka je kvalitetom identična programu koji se emitira uživo. U Hrvatskoj, gdje postoje samo četiri nacionalna TV-kanala koji se emitiraju preko zemaljskih odašiljača, takav bi uređaj mogao snimiti puna tri tjedna emitiranja - dovoljno da odete na godišnji i ne propustite niti jednu sekundu programa - sve će vas čekati kad se vratite.

Postane li Promise.TV popularan, mogao bi potpuno izmjeniti način na koji gledamo i doživljavamo televiziju. Kad bi mogli bilo koju emisiju pogledati kad god hoćemo, nestao bi pojam prime timea, udarnog TV-termina u kojem se emitiraju najpopularnije emisije. Nestale bi i česte reprize (čime bi onda domaće TV-stanice popunjavale ljetnu satnicu?). Na veselje gledatelja a užas TV-stanica, takav bi koncept poništio i vrijednost reklama, jer bi gledatelji pritiskom na jednu tipku mogli premotati reklamni blok.

Promise.TV tako jednim potezom oslobađa gledatelja stege TV-termina i napasti reklama. Iako ima sve prednosti digitalnih videorekordera - mogućnost da pauzirate TV-program, premotate snimku unaprijed (kako biste preskočili špice i reklame) i unatrag (kako biste primjerice ponovno pogledali neku uzbudljivu akciju u nogometnoj utakmici) - nema njihove glavne mane: ne morate unaprijed programirati snimanje emisija koje vas zanimaju i ne morate brinuti o tome što učiniti ako se istodobno prikazuju dvije emisije koja vas zanimaju. Poput običnih digitalnih videorekordera, i Promise.TV ima mogućnost da emisije koje vas osobito zanimaju trajno sačuva tako da ih presnimite na DVD.

Uz sve to, BBC obećava i da će ta tehnologija, jednom kad bude potpuno dovršena (što se očekuje upravo ovih dana) postati javno vlasništvo. Drugim riječima, svaki će proizvođač moći besplatno iskoristiti tehnologiju Promise.TV-a da napravi vlastiti uređaj s istim mogućnostima. Isprva bi ti uređaji bili znatno skuplji od običnih videorekordera, ali s obzirom na stalan pad cijena potrošačke elektronike, za nekoliko godina takvo što bi si mogao priuštiti svatko od nas.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr