AKVIZICIJE Čak i Actavis mogao bi postati plijen Izraelcima

Nakon Plive, Teva bi lako mogla preuzeti i slovensku Krku

23.01.2009.
u 18:57
Pogledaj originalni članak

Slovenska generička kompanija Krka napravila je dobar reklamni potez prije potvrđivanja mandata predsjednika uprave kad je objavila da će zaposliti Plivin višak radnika pošto Teva restrukturira poslovanje. Krka zapošljava čak 7600 radnika, a ima približno isti prihod i profit kao i Pliva – oko milijardu eura. Pliva pak ima 2850 zaposlenika pa je posve jasno da višak koji će isplivati iz Plive sigurno neće naći utočište u Krki koja i sama ima mnogo zaposlenih.

No poslovno izjednačavanje Krke (nastala je prije 50 godina iz maloga laboratorija) s Plivom govori o tome kako je naša kompanija s ekskluzivnim lijekom sumamedom u posljednjih 15 godina izgubila na strateškim lutanjima. Danas je slabija i od Krke i od mađarskoga Gedeon Richtera, s kojima se prije nije mogla ni uspoređivati.

Međutim, procesi na generičkom tržištu lijekova toliko su dinamični da i one koji su uspjeli preživjeti očekuje preuzimanje i gubitak samostalnosti. Teva s Barrom i Plivom ima oko 12 milijarda dolara prihoda i uvjerljivo je najjača generička kompanija na svijetu. Krka s milijardu eura prihoda, i svi ostali ispod pet vodećih kompanija, kažu stručnjaci, prije ili poslije bit će mete preuzimanja. Među njima je islandski Actavis, neuspjeli preuzimač Plive.

O tome je li moguće da će Teva preko Plive kontrolirati regiju pa tako i slovensku Krku zasada se može samo spekulirati. (sml)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr