EKSKLUZIVNO SMO ISKUŠALI Motorola Aura

Najskuplji mobitel koji se pojavio u Hrvatskoj

07.02.2009.
u 17:35
Pogledaj originalni članak

Motorola Aura uvjerljivo je najskuplji mobitel koji možete kupiti u Hrvatskoj i već ta činjenica bit će nekima dostatan razlog da ga kupe. Telefon košta 11.000 kuna, a to je vidljivo već na prvi pogled. Svaka Aura zahtijeva puna dva tjedna ručnog rada. Kućište je izrađeno od nehrđajućeg čelika s kemijski ugraviranim, ručno dorađenim teksturama i uzorcima, tipkovnica je od anodiziranog aluminija, a staklo je od 1,62-karatnog safirnog stakla, jednog od najtvrđih materijala na svijetu: možete ga izgrepsti samo dijamantom visoke čistoće.

Mehanizam za otvaranje ima više od dvjesto dijelova, uključujući 130 preciznih kugličnih ležajeva i zupčanike od volfram karbida, zaštićene posebnim premazom koji se rabi u motorima trkaćih automobila visokih performansa; takve zupčanike izrađuje samo jedan proizvođač na svijetu – naravno, u Švicarskoj.

Dakako, bila bi prava šteta ne pokazati svijetu kakva čuda tehnike imate u svom mobitelu: stoga je na stražnjoj strani prozirni poklopac ispod kojega možete vidjeti tri kuglična ležaja kako se pomiču kad otvorite telefon (što, usput budi rečeno, možete obaviti na lijevu ili desnu stranu).

Aura nije prvi mobitel s kružnim ekranom: Motorola je već izdala V70 i V80, ali u to doba nije bilo moguće proizvesti kružni ekran, pa rezultat nije bio tako efektan kao na Auri. Sharpov ekran ne samo što je okrugao nego može prikazati 16 milijuna nijansi boja i vrlo oštru sliku (300 točaka po inču) sa živahnim bojama. Zahvaljujući tom kružnom ekranu, sličnost je s vrhunskim, prestižnim ručnim satovima potpuna, a posebno je zgodno što je gotovo sve što se prikaže na ekranu kružnog oblika: čak i fotografije snimljene ugrađenom dvomegapikselnom kamerom mogu se prikazati u krugu, preko cijelog ekrana. Aura je u prvom redu statusni simbol, luksuzni dizajnerski proizvod; promatramo li ga kao mobitel, i nije bogzna što.

Mogućnosti su na razini jeftinijih mobitela, a sučelje – kako smo već navikli od Motorole – slijedi neku svoju vlastitu logiku, većini ljudi nerazumljivu. Iritira screensaver koji se obvezno uključuje nakon pet sekundi, prije nego što stignete pročitati poruku ili shvatiti što se nudi u izborniku. Hrvatski prijevod je loš (što je to, zaboga, slikokaz?) a ono najpotrebnije – Help – nije prevedeno. No, ovaj telefon ciljana će publika ionako upotrebljavati uglavnom za osnovnu funkciju – ne, ne mislimo na pokazivanje, već na telefoniranje – a tu briljira: tehnologija CrystalTalk poboljšava ionako odličnu kvalitetu zvuka (zahvaljujući obliku Aure, zvučnik vam je na uhu, a mikrofon pred ustima!), a baterija traje unedogled.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr