Kolumna

Mirko i Slavko nisu činili zločine u afektu

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Mirko i Slavko nisu činili zločine u afektu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Vladimir Gredelj
14.05.2010.
u 12:00
„Zločini koji u počinjeni bili su takvi da 1945., osvetu nije bilo moguće izbjeći.“ Držim da ova izjava zaslužuje žestoku reakciju poglavito vrha vlasti, boraca za ljudska prava, raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, istinskih antifašista.
Pogledaj originalni članak

Dok premijerka u Bleiburgu odajući počast žrtvama komunističkih zločina, poručuje:“ Vrijeme je da se o svakom događaju kaže puna istina.„, predsjednik nam Mesić pri posjeti Gimnaziji Zabok govoreći o antifašističkoj borbi u NOB-u, ne mareći za premjerkine poruke, protivno Deklaraciji o ljudskim pravima UN-a, Rezoluciji parlamentarne skupštine Vijeća Europe koja je odlučno osudila komunističke zločine, te Deklaraciji Hrvatskog Sabora iz 2006.godine koja govori o zločinima od 1945.- 1999., u svom stilu izjavljuje:

„Zločini koji u počinjeni bili su takvi da 1945., osvetu nije bilo moguće izbjeći.“ Držim da ova izjava zaslužuje žestoku reakciju poglavito vrha vlasti, boraca za ljudska prava, raznih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, istinskih antifašista.

Naime, uistinu je nakaradno i uvredljivo pored svih povijesnih činjenica uvjeravati hrvatske građane „ kako se osvetu nije dalo izbjeći“, kao da su osvetnički zločin počinili Mirko i Slavko u afektu! Dopuštam da su mnoge ubojice s petokrakom na glavi uživale dok su ubijali nenaoružane kolone ljudi, ali tek nakon što je donijeta naredba sa samog vrha, kojemu motiv, barem ne ključni, nije bila osveta već „čišćenje“ od svih onih elemenata koji će „smetati“ izgradnji budućeg „bratstva i jedinstva“, koje budući da je u krvi nastalo, u krvi je i nestalo!

Pitam se što bi rekli haški suci da nam je naš bivši predsjednik svjedočeći u Haagu na suđenju našim generalima parafrazirao predmetnu tezu te objasnio sudskom vijeću da su zločini poput Vukovara, Škabrnje i premnogih drugih koje je počinila jugo-komunistička armija i četnici, bili takovi da se osveta nije mogla izbjeći? Naravno da se zločin mogao i morao izbjeći da je, umjesto „licence to kill“, izdana naredba o strogom poštivanju pravila ponašanja prema ratnim zarobljenicima. Osim što je moralno neprihvatljiva i povijesno neutemeljena i anticivilzacijska, problem je što je sporna izjava izašla iz usta bivšeg predsjednika, osobe koja još uvijek uživa državničke počasti, pristojan džeparac.

Siguran sam kako to nije dobra poruka gimnazijalicima Zaboka i svima onima do kojih je putem medija doprla, jer slabi svijest javnosti o strahoti tih zločina i jer je u izravnoj suprotnosti sa jasnim stavom međunarodne zajednice istaknutom u spomenutoj Rezoluciji VE. “Uistinu je „ ...krajnje vrijeme da se o svakom događaju kaže puna istina...“ kako je to u Bleiburgu kazala premijerka.

Rezolucija Vijeća Europe dobra je platforma za taj posao jer nameće svima ”moralnu obavezu zauzeti jasan stav o zločinima totalitarističkih režima i to bez ikakvog daljnjeg odlaganja, te izraziti suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina.“, a ne rugati se poput Mesića okupljanju u Bleiburgu, rabeći govor mržnje, vrijeđajući sudionike i sam događaj, nazivajući ga, radi nekoliko nepriličnih odijevnih predmeta, „ustaškim dernekom“. Želim vjerovati kako premijerku na tome putu neće pokolebati podmetanje antifašizma koje se dogodi svaki put kad netko postavi pitanje poslijeratnih zločina.

Antifašizam je nedvojbeno jedna od najznačajnijih tekovina u povijesti čovječanstva. Međutim, ubijanje bez suđenja i suda ne pripada antifašizmu niti su oni koji to pokušavaju relativizirati antifašisti. Oni ne brane antifašizam, oni ga kompromitiraju!

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 147

OB
-obrisani-
21:36 14.05.2010.

BILMISLAVE, fini sine iz još finije obitelji,ne shvačaš da TKO O DRUGOM RUŽNO ZBORI OD NJEGA JE DVAPUT GORI.

MI
MiodragSdonjuMoravu
23:31 14.05.2010.

bilmoslave Postao si prost i neučtiv-pravi primjer komunjare! ingrid-- Nemoj mu zamjeriti,kumrovačka škola........!?

OB
-obrisani-
16:20 14.05.2010.

bilmoslav je napisao/la: ma bordon jesi li ti iz krajeva odkud je bila BANDA kako smo vas mi otočani zvali jer ste se spustali do nas pljačkati i krasti za svoje gospodarte a sada ste veliki RVATI ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Samo da ti kažem! Odgovorno tvrdim, a to mogu, da sa majčine i sa očeve strane, dakle svi koliko ih ima nitko nije bio kako ti kažeš banda. Čak nisu bili nitu u jednoj vosci. Maminog oca su partizani pokupili iz kuće sa kućnoga praga 1945. i odveli ga I nikad više nitko o njemu nije niti čuo niti vidio ništa! A da ni u jednoj vojsci nije bio - jer je bio za vojsku nesposoban, Drugog djeda koji također nije bio ni u kakvoj vojsci su mi isto vodili na streljanje pod kraj rata isto ga našli kod kuće ali se on spasio. Ujaci i stričevi su mi u vrijeme drugog svjetskog rata bili premladi za služenje vojske ali je svejedno nekoliko njih ubijeno i to na služenju Vojnog roka. Prvi 1949.godine služeći Vojsku u JNA u Makedoniji. Ubio ga neki komandir iz rata i to pred čitavim vodom odrezavši mu rafalima iz šmajsera noge ko pilom. Umiro je cjeli dan i molio da mu se da malo vode. Nitko nije smio blizu njemu. A što sam ja doživio u ovom ratu to je isto za priču. Stradalo je mojih rođaka i u ovom ratu, A najgore je prošao jedan koji je u onom sistemu bio Titin milicioner. Upali mu srbi u kuću dok je gledao finale epa Danska - Njemačka. Ubili njega i susjeda. Ženu mu njih tri povalilka i otvorili joj usta ugurali cjev i pucali. Žena čudom preživjela. Jel ti znaš kako izgleda žena kojoj su propucana usta? A znaš koji im je grijeh bio. Samo zato što su bili Hrvati? Ovaj je naivno vjerovao da njega neće jer zaboga - on im je čitav svoj radni vjek vjerno služio. Uz to poznajem i dosta ljudi koji su prošli logore i tako. I da ne govorim više!