Microsoft: Ulaganja u informacijsku tehnologiju u 2009. godini i dalje će rasti, ali sporije

16.12.2008.
u 13:07
Pogledaj originalni članak

Kako stanje globalne ekonomija postaje sve nestabilnije, postaje sve jasnije kako nitko nije i ne može biti pošteđen posljedica restriktivnije kreditne politike i smanjenih ulaganja u potrošačkom i poslovnom segmentu. Koja je uloga tehnologije u tako nepovoljnim uvjetima i kako može pomoći u smanjenju njihovih negativnih utjecaja procijenili su danas pred novinarima Venesa Schütz, direktorica Microsofta Hrvatska te Vahe Torossain, dopredsjednik Microsofta za srednju i istočnu Hrvatsku.

Visoke cijene robe, usporavanje trgovine, inflacija, porast nezaposlenosti, nelikvidnost, dokapitalizacija financijskih sustava, nestabilnost burza – sve su to simptomi koji pokazuju kako je ekonomsko stanje uistinu loše. Iako su lokalna tržišta u manjim zemljama i dalje donekle zaštićena od izravnih utjecaja globalnih ekonomskih nestabilnosti, njihovom sve većom povezanošću s globalnim ekonomskim tijekovima u sve se većoj mjeri izlažu nepovoljnim uvjetima svjetskog tržišta, ocijenili su u Microsoftu.

Iako je nemoguće predvidjeti koliko će dugo trajati ekonomske neprilike, ili kakav će konačni utjecaj one imati na poslove i rast, Microsoft i dalje gaji optimizam prema dugoročnomu pozitivnom raspletu situacije, kako na području srednje i istočne Europe, tako i na globalnim tržištima.

Trendovi koji su obilježili proteklo desetljeće i povećali dinamiku poslovanja tvrtki diljem svijeta i dalje su ostali isti. Tehnologija postaje sve bolja i učinkovitija. Produktivnost i dalje raste. Pojavljuju se nove poslovne prilike, smatraju čelni ljudi hrvatskog i srednjoeuropskog Microsofta.

Nedvojbeno je kako se nalazimo u vremenu u kojem uprave tvrtki moraju preispitati svoja ulaganja i uštedjeti određenu količinu resursa kako bi se uspješno nosili s nadolazećom nesigurnošću. Microsoft vjeruje kako informacijska tehnologija u tome i dalje zadržava svoju ključnu ulogu – pomažući tvrtkama da se učinkovito prilagode ovom zahtjevnom, promjenjivom i nepredvidivom ekonomskom okružju. Najnovija i revidirana prognoza analitičke kuće IDC pokazuje kako će potrošnja na informacijsku tehnologiju u 2009. godini nastaviti rasti, iako sporije nego što se to izvorno mislilo – 2,6 posto, u usporedbi s izvornom prognozom od 5,9 posto, iznijela je Schütz.

Zamka neopravdanog opreza
Postoji stvarna opasnost kako će usporavanje globalne ekonomije potaknuti tvrtke da u određenom opsegu podlegnu iskušenju pretjerane kontrole troškova u poslovnim segmentima u kojima to nije samo nepotrebno, već i kontraproduktivno, drže u Microsoftu.

Takav pristup ujedno će doprinijeti gubitku svijesti o značaju kontinuiranih investicija u inovaciju i ljude. Jer, činjenica je kako u svakoj ekonomiji inovacija čini osnovu stvaranja novih poslovnih prilika, uspjeha i nove vrijednosti. Tvrtke koje nastave ulagati u inovaciju znatno će jednostavnije prebroditi teška ekonomska razdoblja i ujedno stvoriti plodno tlo za brzi rast kada se uvjeti poboljšaju, poručili su.

(S.M.)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr