Kolumna

Merkel od rješenja postala problem za EU

Foto: REUTERS
Merkel od rješenja postala problem za EU
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
29.03.2010.
u 19:00
Iako se do izbijanja novčarske krize u Americi i njezina prelijevanja preko Atlantika to nije primijetilo, ta je kriza zapravo započela još prije desetak godina, uvođenjem eura kao obračunske valute, kada su pojedine zemlje “kreativnim knjigovodstvom” lažno predstavile da za to ispunjaju uvjete.
Pogledaj originalni članak

Promatrano u kraćim vremenskim odsječcima, EU kao da se vrti u krug, čas zastajkujući, čas ubrzavajući, čas posrćući. S većim odmakom, primjećuje se da je ta vrtnja zapravo spirala, da se krug podiže naviše.

Posljednjih je godina EU prolazila kroz dvije velike krize: ustanovnu, koja je započela padom Ustava na referendumima u Francuskoj i Nizozemskoj, nakon kojih je EU godinama “promatrala vlastiti pupak”, te najnoviju krizu javnih novčarstava nekih članica Eurozone, koja je na vrhuncu. Iako se do izbijanja novčarske krize u Americi i njezina prelijevanja preko Atlantika to nije primijetilo, ta je kriza zapravo započela još prije desetak godina, uvođenjem eura kao obračunske valute, kada su pojedine zemlje “kreativnim knjigovodstvom” lažno predstavile da za to ispunjaju uvjete.
Spiralni skok naviše koji je riješio prvu krizu bilo je stupanje Lisabonskoga ugovora na snagu 1. prosinca 2009. godine.

Iako se, provodeći ga, učestalo otkrivaju njegove nedorečenosti, čije će otklanjanje potrajati, on je postavio Uniju na šire temelje da se u njoj udobnije smjesti rastući broj članica.

Čini se da bi drugi takav skok, koji bi riješio novčarsku krizu, mogao biti protekloga petka završeni proljetni sastanak Europskoga vijeća, tj. šefova država ili vlada EU 27.

U oba je rješenja ključnu ulogu odigrala njemačka savezna kancelarka Angela Merkel. Tijekom njemačkoga predsjedanja EU-om u prvoj polovici 2007. ona je uspjela u budući Lisabonski ugovor uvrstiti ključne odredbe zlosretnoga Ustava, te, slomivši otpor u Poljskoj vladjućih euroskeptičnih blizanaca Kaczynskih, na palubu dobiti sve zemlje članice.

U posljednjoj je krizi, međutim - a to posebice zabrinjava glede budućnosti Unije -  Merkel odigrala negativnu ulogu. Činjenica je da je Grčka sama kriva za teškoće u kojima se našla. No, Merkeličino odbijanje da joj pruži ruku sada kada je u Ateni na vlasti nova, odgovorna vlada, odlučna dovesti zemlju u red – a odbijala je to u strahu da se to nepovoljno ne odrazi na izglede njezina Kršćanskodemokratskoga saveza (CDU) na zemaljskim izborima u Sjevernoj Rajni / Zapadnoj Falačkoj – dodatno je potaknulo špekulante da se klade ne samo na bankrot Grčke, nego i Španjolske i Portugala, čime je ugrozila čitav projekt zajedničke valute eura. Kao “izlaz” ponudila je izbacivanje zemalja u teškoćama iz Eurozone, posve zanemarivši da se EU, među ostaim, temelji i na solidarnosti.

No, solidarnost je katolički koncept, dok protestanti – a Merkel je žestoka protestantkinja, kći pastora koji je iz Hamburga obitelj preselio u tadašnji DDR ne bi li evangelizirao među komunistima – zagovaraju individualizam. Tek nakon uporna uvjeravanja predsjednika Europske komisije Josea Manuela Duraa Barrosa i francuskoga presjednika Nicolasa Sarkozyja, pristala je Merkel na ono što je na summitu predstavljeno kao francusko-njemački plan: političku izjavu da će se Grčkoj i ostalim zemljama u teškoćama pomoći usklađenim posudbama zemalja članica Eurozone, uz – a to je bio popust Merkelici, da spasi obraz – manjinsko sudjelovanje Međunarodnoga monetarnoga fonda.

Uz izričitu napomenu da su posudbe “krajnji izlaz” jer bi već sama njihova najava ohrabrila kreditore a obeshrabrila špekulante, pa bi Grčkoj i ostalima krediti ponovno postali dostupni pod povoljnim uvjetima.

Dugoročno je možda još važniji zaključak proljetnoga summita da Europsko vijeće mora poboljšati upravljanje gospodarstvom EU, posebice usklađujući gospodarske politike zemalja članica. Time bi EU postala čvršćom i otpornijom na vanjske udare.

No, ako se njemačka polovica njemačko-francuske “turbine” nastavi vrtjeti samo oko svoje osi, čitav europski projekt, a ne samo zajednička  valuta euro, ulazi u neizvijesnost.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 20

Avatar drInternet
drInternet
19:40 29.03.2010.

*** \"No, solidarnost je katolički koncept, dok protestanti – a Merkel je žestoka protestantkinja, kći pastora koji je iz Hamburga obitelj preselio u tadašnji DDR ne bi li evangelizirao među komunistima – zagovaraju individualizam.\" Stojane, Crni Stojane, jesi logiku u srednjoj prespavao ili je nasljedni poremećaj ili možda metabolizam u kvaru što bi rekli naši prijatelji Šveđani (mahom protestanti a uglavnom solidarni)? *_-

RI
riise
20:39 29.03.2010.

Gdja Merkel je bila svjesna jedne situacije, a to je kako god postavili stvari Njemačka će morati dati najveći doprinos \"spašavanju\" Grčke...Pa je Gdja Merkel nastojala iz te situacije izvući maksimum za Njemačku...MMF će u \"spašavanju\" sudjelovati s 1/3, dok će zemlje članice eurozone sudjelovati s 2/3...odluke o pomoći zemalja eurozone donose se \"jednoglasno\",što Njemačkoj de facto daje pravo veta...Ono na čemu se naročito inzistira su reforme unutar monetarne unije koje su ostale u \"zametku\" dok je bolja koordinacija ekonomske politike dobila jasnije konture...Treba reći i da su \"obični Nijemci\" skloniji umjerenom padu eura, posljednjih nekoliko mjeseci, što je još dodatno ojačalo konkurentnost Njemačke-2. najveći izvoznik na svijetu iza Kine...itd.

DU
Deleted user
19:30 29.03.2010.

Sve gore je manje-više OK napisano osim što nije iznesena jedna činjenica. Naime, njem. gospodarstvo je veoma izvozno orijentirano i kao takva velika izvoznica Njemačka jako pati u slučaju da se takne u paritete (euro vs dolar, euro vs jen itd.). Recimo, njemačka autoindustrija je preživjela/pretrpjela nevjerojatnu štetu zbog narušenog pariteta euro vs dolar kad su izvozili u SAD eto tek toliko - ne da zarade nego da očuvaju mukom stečene tržišne pozicije. I da se vratim temi članka - svaka kriza unutar EU odmah slabi euro, a ovo s Grčkom - e to je mega kriza odnosno posrtaj relativno važne članice i to je odmah unijelo strepnju među njem. izvoznike i naravno da je odmah posrnuo euro vs dolar i euro vs jen. I naravno da njem. premijerka zastupa hardlinerske stavove i da ne želi neku solidarnost kojoj je autor članka pripisao relig. dimenziju nego da svaka članica vodi brigu o svojim financijama jer ispada da je Njemačka i velika članica od koje se očekuje da odmah odriješi kesu i pomaže slabijima i ujedno da svaki knock down dodatno oslabi njem. gospodarstvo via valutna kretanja na globalnoj razini. Naposljetku - interesi su kraljevska disciplina u politici i svaka čast njem. premijerki koja gleda bukvalno svoja posla... Grčka ionako predugo uživa u američkom kišobranu i da nije na tako osjetljivoj poziciji na vratima Bliskog Istoka i da ne gleda prema azijskom exSSSR prostoru - pitanje da li bi uopće ušli u EU, zar ne?