U POVODU

Lobirati kod Obame!

12.11.2008.
u 17:15
Pogledaj originalni članak

O čemu su predsjednik u odlasku George Bush i novi predsjednik Barack Obama razgovarali tijekom jednosatnog susreta u ponedjeljak u Bijeloj kući možda će zauvijek ostati tajnom, a možda će zanimljive detalje doznati samo Michaell Obama, u koju, jedinu na svijetu, njen suprug ima bezuvjetno povjerenje. O ratovima u Afganistanu i Iraku moralo se razgovarati, o gospodarskoj krizi te o prijenosu vlasti.

Manje je vjerojatno da se u 60 minuta, koliko je trajao susret u četiri oka, netko od “dvojice predsjednika” sjetio jugoistoka Europe. Teško da se prigodom prvog Obamina posjeta Ovalnom uredu spomenula i naša Hrvatska. To ni najmaštovitiji ne mogu izmisliti! Ono što želimo znati od naših lidera i diplomacije jest odgovor na pitanje tko će nakon odlaska Hrvatskoj naklonjene republikanske administracije promovirati i štititi naše interese u političkom establišmentu Washingtona? Sanaderova vlada i diplomacija stvorili su kvalitetne, prijateljske i bilateralno dobre odnose s Amerikom. Bush je, unatoč snažnom srpskom i britanskom lobiranju, izabrao Hrvatsku kao zemlju predvodnicu u regiji.

Da su odnosi između Amerike i Hrvatske na visokom stupnju, vidjelo se ne samo za međusobnih državničkih posjeta Sanadera i Busha nego i u pomoći na putu prema NATO-u, u radu Vijeća sigurnosti, u kojem smo nestalna članica, u suradnji tajnih službi, a u posljednje dvije godine i u ne toliko javnoj ali profesionalnoj potpori u procesima hrvatskim generalima u Haagu. Iako američki veleposlanik u Zagrebu Robert Bradtke točno najavljuje da će nova vlada i predsjednik Obama nastaviti graditi dobre odnose s Hrvatskom, na tom će putu ipak trebati uložiti truda za lobiranje među demokratima i dužnosnicima koji će zamijeniti Bushove ljude od Bijele kuće, State Departmenta do Pentagona.

U politici je dobro ponekad biti i pretjerano sumnjičav pa se u tom duhu možemo zapitati nisu li najnovije izjave srpskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića o “etničkom čišćenju srpskog naroda u Hrvatskoj” te o tome da “Srbija nije ugrozila ničiji suverenitet ni teritorijalni integritet”, iako možemo pobrojiti niz rezolucija Ujedinjenih naroda u kojima to eksplicite stoji, slučajno stigle u trenutku kad se u Washingtonu mijenja vlast. Beograd Bushu ne može oprostiti samostalno Kosovo, a srpsko iseljeništvo je pomagalo kampanju Baracka Obame preko njegova šefa osoblja Bijele kuće Rahma Emanuela.

Obamino slabo znanje o srpsko-hrvatskim odnosima upotpunio je potpredsjednik Joe Biden, u kojemu imamo iskrenog prijatelja. Da ne bismo ostali samo na jednom, istina moćnom čovjeku ali nedovoljnom za nastavak odnosa s Amerikom, naši političari, diplomacija i iseljeništvo trebaju početi ozbiljan posao. Ne samo kako bi nas Barack Obama što prije bolje upoznao i Vuk Jeremić se ispričao nego i zato da glavni haaški tužitelj potraži dokumente iz Oluje u Pentagonu, a ne samo kod Jadranke Kosor!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr