Kolumna

Ljevica, desnica… kapital

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Ljevica, desnica… kapital
11.02.2013.
u 12:00
Aktualna seksualna 
histerija omogućuje profiterima da 
u ratu elita i 
naroda nesmetano 
obavljaju svoj posao
Pogledaj originalni članak

O o o, tko će shvatiti to, ljevica, desnica, centralno…”, pjevušio je Darko Rundek u Haustoru osamdesetih godina. A to bi mogli pjevušiti i građani Hrvatske tridesetak godina kasnije, jer su svakodnevno prisiljeni baviti se lažnom dilemom “SDP ili HDZ”, te se privatno i javno deklarirati i svrstavati po principu lijevo-desno, pri čemu u privatnim konfuzijama i javnom kaosu “ne zna ljevica što čini desnica”, a može se reći da ni ljevica ne zna što čini ljevica, kao što desnica ne zna što čini desnica. Ovu općehrvatsku zbunjenost mogli smo vidjeti na djelu proteklih dana, kad se u Zagrebu dogodilo ukazanje američke aktivistice Judith Reisman. Danima su građani Hrvatske, sluđeni medijima, smatrali da za njihov opstanak i prosperitet nema važnije stvari od spolnoga odgoja te da im je najpreče izabrati pravu stranu u opoziciji između Štulhofera i Reisman, Jovanovića i Pozaića, Kinseyja i Benedikta XVI. O tome su susjedi ćakulali pred zgradom, zaljubljeni parovi šaputali u parku, navijači se nadvikivali u kvartovskom kafiću, a profesori i studenti raspravljali po hodnicima fakulteta.

Dakako, svjetonazorske razlike koje obilježavaju hrvatsko društvo, a koje su u posljednje vrijeme opet došle do izražaja, nisu zanemarive. Također, važno je diskutirati o problematici medicinski potpomognute oplodnje ili zdravstvenog i spolnog odgoja. No, seksualna histerija koja je najednom zahvatila Hrvatsku, dodatno nadražena pojavom Judith Reisman, zapravo prikriva stvarne i mnogo važnije probleme koji muče građane Hrvatske te omogućuje profiterima u ratu između ekonomsko-političkih elita i naroda da nesmetano obavljaju svoj posao. Uvriježena opozicija ljevice i desnice više ne iskazuje bit naših problema. Naime, postoji, pored ljevice i desnice, koje su se svele na svjetonazorsko-kulturna neslaganja, i treća strana – kapital, kapitalizam i kapitalisti. Kapital je učinio razlike među tradicionalnim političkim opcijama nevažnim, pomeo je ljevicu i desnicu, kolonizirao je cjelokupno polje politike tako da je u potpunosti diktira, obesmislio je politiku kao javnu stvar te promovirao partikularne i privatne ekonomske interese u glavnu svrhu politike, pretpostavivši ih javnom dobru. Skoro da bismo mogli, parafrazirajući Rundeka i Haustor, zapjevati: ljevica, desnica… nevažno. Kapital je istinski aršin prema kojem se mjere naši životi, a naš odnos prema kapitalističkom sistemu ono je što će odrediti našu sudbinu. Dok Amerikanka Reisman drži vatrene govore protiv spolnog odgoja u Hrvatskoj, svakog dana više stotina hrvatskih građana ostaje bez posla. Dok ministra Jovanovića napadaju zbog spolnog odgoja, on na administrativno-birokratsku giljotinu stavlja cjelokupnu hrvatsku znanost i visoko obrazovanje. Dok se u istome resoru besplodno govorka o strategiji znanosti i obrazovanja, zakon o strateškim investicijama radi nam o glavi. Dok se dvorske lude bave mekkartijevskim lovom na “mentalne komuniste”, istinski vladari Hrvatske kao lijek za sva zla koja je privatizacija donijela preporučuju još više privatizacije. Naposljetku, dok Crkva i Vlada zapjenjeno debatiraju o tome da li će djeca u školama ikada čuti riječ “masturbacija”, a narod se pritom zadovoljava ljevicom i desnicom, kapitalisti zadovoljno trljaju ruke. Hrvatska je, usprkos epohalnim pitanjima pred kojima se nalazi, okupirana pitanjem tko bi s kim smio spavati, tako da nalikuje na karneval na kojem opće ludi i zbunjeni.

Prateći naše medije, stječe se dojam da su jedini koji su shvatili u kojem grmu leži zec građani Dubrovnika koji se uporno bore protiv podivljalog kapitala, a za Srđ i za svoj grad. Zato oči građana Hrvatske trebaju biti uprte u Dubrovnik jer se tamo, pod zastavom Libertasa koja je spuštena na pola koplja, vodi istinska bitka za čovjeka, pravednost i slobodu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

CV
crna vrana
15:40 11.02.2013.

Tko bi rekao da ima novinara koji se ne libe reči puku da su manipulirani, od vlasti, od dijela tzv. udruga civilnog društva, ali i od medija ponajviše. Istina je to da je javnost zabavljena 4. modulom i ćirilicom u Vukovaru , ali je netočna teza da puku nije osviještena i ova programirana plačka preostale supstance. Javne - kroz zakon o tzv.strateškim investicijama te privatne - kroz porez na nekretnine. Dakle, novinar otkriva toplu vodu. Crkva je , kad već nije oporba , koja glavinja zabavljena sam sobom, kristalno jasno preko Iustitiae et pax rekla sve , pa i ovoj najavljenoj otimačini supstance. Stoga se ova vlast i smatra odnarođenom i kratkog vijeka. Nadajmo se.

MA
marko53
17:51 11.02.2013.

Ovaj mora da je studirao marksizam.Odavno više gluposti nisam pročitao.

IP
istina prava
07:36 12.02.2013.

Zaista mi nije jasno, to se ovdje pokusalo reci. Da je odbijanje investiranja u Dubrovniku tj. sprijecavanje ulaska kapitala u 21. stoljecu, nesto na sto bi se trebali ugledati? Pa to ni na Kubi vise nije tema. Ovaj je ovdje po zadatku!