Foto: Thinkstock WC kotlić
Moderni wc kotlići imaju dva gumba, manji i veći. Iako ste vjerojatno uvijek stiskali nasumično bilo koji ili oba u isto vrijeme i pitali se čemu služi manji, a čemu veći, imamo odgovor. 
Foto: Thinkstock WC kotlić
Riječ jeo dva spremnika vode unutar kotlića, manji gumb za manji spremnik, a veći za veći. Manji u prosjeku drži tri do 4.5 litara vode, a veći od šest do devet. Ideja je da nakon mokrenja stisnete manji gumb te iskoristite manje litara vode, a nakon obavljanja velike nužde, veći.
Foto: Thinkstock WC kotlić
Na ovaj način štedi se potrošnja vode, ali i čuva se okoliš. Pokazalo se da prosječno kućanstvo na ovaj način može uštedjeti i do 20 tisuća litara vode na godišnjoj razini. 
Foto: Thinkstock WC školjka

Znate li čemu služe manji i veći gumb na modernim kotlićima?

22. 07. 2018. u 09:32 35
Iako ste vjerojatno uvijek stiskali nasumično bilo koji gumb ili oba u isto vrijeme i pitali se čemu služi manji, a čemu veći, imamo odgovor.

Moderni wc kotlići imaju dva gumba, manji i veći. Iako ste vjerojatno uvijek stiskali nasumično bilo koji ili oba u isto vrijeme i pitali se čemu služi manji, a čemu veći, imamo odgovor. 

Riječ je zapravo o dva spremnika vode unutar kotlića. Manji gumb je za manji spremnik, a veći za veći spremnik. Manji u prosjeku drži tri do 4.5 litara vode, a veći od šest do devet. Ideja je da nakon mokrenja stisnete manji gumb, odnosno iskoristite manje litara vode, a nakon obavljanja velike nužde, veći. Na ovaj način štedi se potrošnja vode, ali i čuva se okoliš.

Pokazalo se da prosječno kućanstvo na ovaj način može uštedjeti i do 20 tisuća litara vode na godišnjoj razini. 

ŠTO NAS ČEKA
Kako tvrtke mogu postati još konkurentnije: trendovi budućnosti kojima ćemo se prilagoditi ili propasti
pogledajte na vecernji.hr
  • 09:41 22. srpnja 2018.

    E moj novinar...nisi ti nikad otvorio vodokotlić...nema 2 spremnika nego jedan koji se manjim gumbom prazni samo do pola...nevjerojatno koliko se danas kvaliteta novina srozala, i to na ovako trivijalnom članku...a onda si možete misliti kakav je članak kad krene ...

  • 10:18 22. srpnja 2018.

    Svaka vam čast. Ako nije o pašaluku onda o vodokotlićima. Očekujem uskoro članak na temu 'Sigurno se pitate čemu narančasti gumb s trokutom u vašem automobilu. Evo zašto...'.

  • 10:45 22. srpnja 2018.

    Za ovaj članak morate pritisnuti veći. Ipak je u pitanju i novinar.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".