Zabrinjavajuće istraživanje

Žene koje su rodile pomoću potpomognute oplodnje imaju veće šanse za rak dojke

Foto: Shutterstock
Žene koje su rodile pomoću potpomognute oplodnje imaju veće šanse za rak dojke
27.06.2019.
u 07:00
Rizik se povećava za žene koje su rodile svoje prvo dijete pomoću potpomognute oplodnje u dobi od 40 godina ili starije
Pogledaj originalni članak

Žene koje su prošle postupak medicinski potpomognute oplodnje imaju veće šanse da će oboljeti od raka dojke, upozorilo je novo istraživanje.

Lijekovi koji se koriste kako bi se stimulirali jajnici povećava šanse za razvijanje tumora za čak 65 posto.

Stručnjaci su analizirali podatke 625.712 Dankinja koje su pratili 21 godinu. Dio njih prošao je postupak potpomognute oplodnje, a dio nije.

Žene koje su bile u postupku, a nisu rodile dijete imaju 10 posto veće šanse da će dobiti rak dojke.

No, rizik se povećava za žene koje su rodile svoje prvo dijete pomoću potpomognute oplodnje u dobi od 40 godina ili starije. One imaju čak 65 posto veće šanse da će oboljeti od žena koje su začele prirodno u istim godinama.

U postupku medicinski potpomognute oplodnje često se koriste snažni lijekovi kako bi jajnici proizveli što više jajašaca. No, to povećava razinu estrogena koji potiče neke vrste raka dojke.

– Potrebno je žene informirati o potencijalnom riziku, a upotreba lijekova treba biti svedena na minimum – kazala je prof. Geeta Nargund iz londonske bolnice St George.

 

Praktično rješenje

Jednu grešku s novcem radi većina građana: Stručnjak za financije ima top savjet kako je uspješno izbjeći

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

PA
Pajkoslava2
09:19 27.06.2019.

Jedino Bog može dati i oduzeti zivot. Razumijem žene koje ne mogu imati djecu, da će pokušati na sve načine roditi dijete. No, svako "igranje" Boga donosi i posljedicu.