(NE)JEDNAKOST

Žene bi na kućanskim poslovima zarađivale više od 5000 kuna!

Foto: Thinkstock
Žene bi na kućanskim poslovima zarađivale više od 5000 kuna!
05.03.2010.
u 16:30
Žene čine većinu nezaposlenih u Hrvatskoj. Za rad iste vrijednosti žene su plaćene 20 posto manje od muških kolega.
Pogledaj originalni članak

Žene čine većinu nezaposlenih u Hrvatskoj. Za rad iste vrijednosti žene su plaćene 20 posto manje od muških kolega. Samo 10 posto žena je na visokim upravljačkim pozicijama. Prilikom razgovora za posao samo se žene pita planiraju li imati obitelj. Zbog trudnoće žene dobivaju otkaze. One obavljaju 90 posto kućanskih poslova, a kada bi ti poslovi bili plaćeni, žene bi mjesečno zaradile više od 5000 kuna. I tako unedogled...

Jednake mogućnosti

Zabrinute zbog ovih alarmantnih podataka što ih sa svih strana prikupljaju posljednjih godina, aktivistice CESI-ja - udruge civilnog društva za ženska i ljudska prava - 9. ožujka organiziraju konferenciju “Prevladavanje nejednakosti – položaj žena na tržištu rada”.

Zakazana u vrijeme Međunarodnog dana žena, cilj konferencije je stvaranje jednakih mogućnosti za žene i muškarce na tržištu rada. O ovoj iznimno važnoj problematici razgovarat će najkompetentnije osobe: predstavnici Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ureda za ravnopravnost spolova Vlade RH, Zavoda za zapošljavanje, Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Udruge Roda, pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i za osobe s invaliditetom te Udruge Romkinja “Bolja budućnost”.

Usklađenost institucija

- Situacija je doista paradoksalna. Premda imamo dobre zakone i nacionalnu strategiju, problem je provedba i usklađenost svih nadležnih institucija koje skrbe o današnjem položaju žene na tržištu rada - upozorila je Anamarija Gospočić iz Udruge CESI najavljujući glavnu temu konferencije.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

BO
bonsai
08:46 06.03.2010.

muskarci nerijetko rade i u kuhinji , i peglaju , usisavaju ,ciste ....dali se često vidjaju žene na pikunu i lopati , u bageru ,kamijonu ????

KR
kreont
08:23 06.03.2010.

Na linku sastrane piše žene, muškarci, ravnopravnost spolova. I muški bi mogli naplaćivati svoje kučanske poslove. Samo isprazno mlačenje slame ovom jadnom narodu. Uskoro ćemo biti i muški i ženski gladni do boli.

DO
doktorica
18:52 06.03.2010.

Mnoge žene bi bile radije kučanice nego da rintaju u tvornici za 2 000 kuna,ali onda trebaju muškarcima dati veće plače da mogu uzdržavati obitelj.