Izbor će ponajprije ovisiti o ukusu i karakteru vlasnika, ali valja voditi računa i o vizualnom učinku boja na prostor

Žarke boje odišu toplinom, ali preveliko šarenilo može umarati

interijer
interijer
interijer
interijer
interijer
interijer
interijer
interijer
14.10.2009.
u 09:49
Odlučite li se za kombiniranje dviju žarkih boja, što je posebno efektno na stubištima, uvijek pazite da zadani prostor ima dovoljno prirodnog svjetla.
Pogledaj originalni članak

Prije opremanja interijera prvo treba izabrati boje, a na njihov izbor utječe niz čimbenika. To je svakako osobni ukus i karakter vlasnika, ali i glavne karakteristike prostora – veličina i funkcija prostorije, visina stropova, zadana stolarija, je li prostor noviji ili stariji i druge karakteristike. U svakom slučaju, izbor boja uvelike će utjecati na osjećaj prostranosti i osvijetljenosti.

Neutralna paleta
Neutralna paleta boja idealna je za one koji ne vole eksperimentirati. To su bijela i crna boja u svim nijansama, primjerice prljavobijela, bjelokost, bež, bijela kava, boja starog pergamenta, kamenice, karamele, sve nijanse sive… Takozvana prijelazna neutralna paleta uključuje plavu, plavo-zelenu nijansu, zelenu, lila i neke nijanse sive.

Od toplih boja koje naginju neutralnoj paleti spomenimo terakotu i bijelu s mutnim dodatkom crvene ili žute. Među materijalima koji obično prate neutralnu paletu i s njom se najbolje slažu ističemo prirodno drvo, trsku, mramor, šljunak i općenito prirodan kamen, željezo, lan…

Boje utječu i na raspoloženje. Žarke boje obično se smatraju dobrim medijem snažnog protoka pozitivne energije koje šire atmosferu topline, povjerenja i vitalnosti. Stvaraju, također, “mladenački” izgled prostora u kojem se uvijek ugodno osjeća.

Kako se žarke boje mogu naći bilo gdje u interijeru – namještaj, dekorativni elementi, sagovi, zavjese... – evo nekoliko savjeta za interijere žarko obojenih zidova i njihove kombinacije s ostatkom prostora.

Kako je riječ o intenzivnoj boji, savjetujem da razmislite hoćete li u istu žarku boju obojiti sve zidove, ili samo jedan ili dva.

Žarke boje
Stavljate li je na sva četiri zida, neka ostatak interijera bude u bijeloj boji ili boje prirodnog svijetlog drveta. Za razbijanje jednoličnosti, ali i kao zanimljiv dodatak, strop i niše prozora neka budu u neutralnoj bijeloj boji, ili nježnijoj sivoj nijansi.

Odlučite li se za kombiniranje dviju žarkih boja, što je posebno efektno na stubištima, uvijek pazite da zadani prostor ima dovoljno prirodnog svjetla. Poželjno je i da taj prostor bude nešto veći jer ga žarke boje mogu vizualno smanjiti i ugušiti. U prostorijama u kojima su zidovi obojeni u dvije žarke boje ili više njih, poželjno je staviti što jednostavniji, tamni ili svijetli, namještaj te jednobojne dekorativne elemente.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.