LOŠ ZRAK

Zagađeni zrak povećava broj oboljenja od raka dojke

Foto: Arhiva VL
Zagađeni zrak povećava broj oboljenja od raka dojke
08.10.2010.
u 14:11
Žene koje žive na područjima s najvišom razinom zagađenja zraka u dvostruko su većoj opasnosti od oboljevanja
Pogledaj originalni članak

Zagađenje zbog prometa može udvostručiti rizik oboljevanja od raka dojke, utvrđeno je studijom koju je proveo Research Institute  of the McGill University Health Centre u Kanadi.

Naime, prema njihovim podacima, izrazito veći broj slučajeva oboljenja zabilježen je u područjima s povećanom razinom dušikovog dioksida. Prema navodima jednog od autora žene koje žive na područjima s najvišom razinom zagađenja zraka u dvostruko su većoj opasnosti od oboljevanja.

- Već neko vrijeme promatramo kako se povećava broj oboljenja od raka dojke. Nitko zapravo ne zna zašto, no otkrili smo povezanost između raka dojke i izloženosti dušikovom dioksidu, koji je marker za zagađenje zraka zbog prometa., pojasnio je Mark Goldberg s navedenog Instituta naglasivši pri tome kako to ne znači da NO2 uzrokuje rak dojke.

- Ovo nije jedini plin koji stvaraju automobili i kamioni, no gdje postoji njegovo prisustvo ima i drugih plinova koje povezujemo s prometom od kojih se za mnoge zna da su kancerogeni., zaključio je Goldberg u istraživanju objavljenom u časopisu Environmental Health Perspectives.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TR
traper
17:49 08.10.2010.

Samo bih želio da se provede pošteno istraživanje o povezanosti konzumiranja hormonskih i kontraceptivnih preparata, te kozmetičkih pripravaka, i učestalosti karcinoma mliječne žlijezde. Nažalost takva istraživanja, ako se i naprave nikad neće biti ovako na sva zvona objavljena kao ova općepoznata pričica o onečišćenjima okoliša.