NAJBOLJE SEZONSKO VOĆE

Ove 'ljetne' namirnice prave su ljekovite bombe

Foto: Thinkstock
Maline
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Kupine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Dinja
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Trešnje
Foto: Thinkstock
Ananas
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL, ilustracija
Breskve
Foto: Thinkstock
Šljive
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Jagode
Foto: Thinkstock
Lubenica
11.06.2018.
u 09:26
Ovo sitno voće izvrstan je izvor vitamina C, kalija, vlakana i antioksidansa. Šalica jagoda dnevno pomoći će vašem imunološkom sustavu, smanjiti kolesterol i regulirati krvni tlak. Pune su vitamina C koji je dobar za vaše oči, sprečava razvoj mrene i poboljšava elastičnost kože.
Pogledaj originalni članak

1. MALINE - Maline su bomba vitamina, vlakana i antioksidansa, spremna eksplodirati u vašem organizmu. One pomažu pri gubitku težine, sprečavaju nastanak raka i štite vid  od makularne degeneracije. Evo savjet: možete ih zamrznuti i jesti kad god želite jer ne gube hranjiva svojstva. 

2. KUPINE - Kupine su dobar izvor vitamina C, vitamina K i antioksidansa. One poboljšavaju imunološki sustav, smanjuju rizik od bolesti srca, pomažu vašoj koži, očima i kostima. 

3. DINJA CANTALOUPE - Ovaj tip dinje poznat je po privlačnoj aromi i niskom udjelu kalorija. Prepun je vitamina A, C i beta-karotena. Budući da je bogata kalijem, grickanje dinje normalizira otkucaje srca i šalje kisik u mozak stvarajući osjećaj opuštenosti.

4. TREŠNJE - Tko ne uživa u zdjeli trešanja? Zbog melatonina ovo supervoće može poboljšati vaš san, smanjiti bol u zglobovima i spriječiti dijabetes. Preporučuje se studentima budući da su trešnje poznate po pozitivnom utjecaju na pamćenje. 

5. ANANAS - Rezanje ananasa često predstavlja popriličan izazov, ali vrijedi truda. Ovaj popularni tropski plod prepun je vitaminima i minera, uključujući vitamin A, vitamin C, kalcij, fosfor i kalij koji mogu spriječiti prehladu i jačati kosti. 

6. BRESKVE - Ljetno voće koje je mnogima omiljeno puno je vitaminima, minerala i antioksidansa. Breskve su dobre za vid i kožu. Također pomažu u borbi protiv toksina i dodatnih kilograma. Baš kao i nektarina, niskog je udjela kalorija.

7. ŠLJIVE - Ovo ljubičasto voće utažit će vašu glad, bilo kao međuobrok ili kao zamjena za čokoladice i ostale "slatke" artikle. Šljive utječu na bolje pamćenje i jačaju kosti. Možete ih konzumirati tijekom cijele godine, najčešće u obliku suhog voća.

8. JAGODE - Ovo sitno voće izvrstan je izvor vitamina C, kalija, vlakana i antioksidansa. Šalica jagoda dnevno pomoći će vašem imunološkom sustavu, smanjiti kolesterol i regulirati krvni tlak. Pune su vitamina C koji je dobar  za vaše oči, sprečava razvoj mrene i poboljšava elastičnost kože.

9. LUBENICA - Kraljica ljetnog voća! Lubenice su pune kalija, antioksidansa, karotenoida, ugljikohidrata, vitamina A, B6 i C, kalcija, tiamina, natrija, zdravih proteina i vlakana. Nekoliko kriški na dan mogu spriječiti srčani udar, različite vrste raka, probavne probleme, slab vid i gubitak kose. 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.