Istraživanje

Vitamin D može smanjiti rizik od raka debelog crijeva

Vitamin D može smanjiti rizik od raka debelog crijeva
25.01.2010.
u 17:21
Pacijenti s velikom razinom vitamina D u krvi imaju ujedno i 40 posto manji rizik od raka debelog crijeva u usporedbi s onima koji imaju nižu razinu vitamina D.
Pogledaj originalni članak

Velike količine vitamina D smanjuju rizik od raka debelog crijeva, rezultati su to istraživanja provedenog na više od pola milijuna Europljana.

Pacijenti koji imaju veliku razinu vitamina D u krvi imaju ujedno i 40 posto manji rizik od raka u usporedbi s onima koji imaju nižu razinu vitamina D. Vitamin D, koji uglavnom dobivamo od sunca, ali ima ga i u hrani, igra ključnu ulogu u jačanju kostiju povećavajući količinu kalcija u krvi.

No autori ovog istraživanja nisu sigurni jesu li dodaci vitamina D jednako učinkoviti kao i uravnotežena prehrana i umjereno izlaganje suncu. Kao prijašnji najčešći uzroci raka debelog crijeva navodili su se pušenje, pretilost, alkohol i konzumiranje crvenog i prerađenog mesa.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.