Profinjeni mjehurići

Veuve Clicquot - Šampanjac koji je pokorio Napoleona

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Veuve Clicqout
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Veuve Clicqout
Foto: Robert Anić/PIXSELL
Veuve Clicqout
Foto: Veuve Clicquot
Veuve Clicquot
26.09.2013.
u 18:10
Ono što je Coco Chanel u svijetu mode, to je Barbe-Nicole Clicquot u svijetu vrhunskog šampanjca, i to više od tri stoljeća. Sinonim za luksuz i prestiž potpisuje prva dama šampanjerstva Barbe-Nicole Clicquot
Pogledaj originalni članak

Dama koja se usprotivila Napoleonu, nadmudrila konkurenciju, usavršila tehnologiju šampanjca i osvojila svijet pićem koje s pravom simbolizira klasu, luksuz, uživanje ... Barbe-Nicole Ponsardin zaslužna je za slavu žute etikete jednog od najboljih šampanjaca na svijetu – Veuve Clicquota. Ono što je u svijetu visoke mode Coco Chanel, to je u svijetu šampanjca madame Clicquot, žena koja je kao 27-godišnja udovica naslijedila vinograde i stvorila šampanjac o kojem se i nakon tri stoljeća priča i njime nazdravlja istom strašću. Madame Clicquot, napisao je u knjizi o njoj Tilar J. Mazzeo, rođena je 1777. godine u samom srcu Champagne, u gradu Reimsu. Potječe iz obitelji bogatih trgovaca tekstilom, a strast prema vinu i vinogradima dijelila je sa svojim suprugom Francoisom Clicquotom. No, ne zadugo... U 27. godini ostala je udovica i unatoč uvriježenom stavu da joj je mjesto u kući uz djecu te da bi se vinarstvom trebao baviti prvi muški rođak, udovica Clicquot odlučila je nastaviti ondje gdje je njezin suprug stao. Teško je reći da je madame bila vizionar, no uložila je sve što je imala i znala u šampanjac, tada daleko od popularnog vina i uspjela. Izgradila je šampanjsko carstvo, a o njezinim se mjehurićima glas pronio diljem svijeta. Prevrtanje boca, remuage, – kojim se riješio problem dugotrajnog uklanjanja taloga i gubitka puno vina unatoč kojem je šampanjac i dalje ostajao mutan – upravo je otkrila madame Clicquot. To joj je donijelo prednost, a tajnu je sačuvala cijelo desetljeće, taman dovoljno da nakon što je Napoleon abdicirao osvoji rusko tržište unatoč blokadi. Kada je ona konačno ukinuta, francuski dragulj među šampanjcima – Veuve Clicquot - već je bio hit u Rusiji, a potražnja za vinskom novotarijom koja škaklja i širi osmijeh nezamisliva.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.