ZAKON PROŠAO

Velika Britanija postala prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe

Foto: ilustracija
beba
25.02.2015.
u 17:42
Ova vrsta umjetne oplodnje trebala bi spriječiti nasljeđivanje smrtonosnih genetskih bolesti
Pogledaj originalni članak

Velika Britanija postala je prva zemlja koja dopušta stvaranje beba od tri osobe, javlja BBC.

Naime, zakon o ovoj modificiranoj verziji in vitro oplodnje prošao je i posljednju legislativnu zapreku nakon što ga je odobrio Dom lordova, gornji dom britanskog parlamenta. Donji dom parlamenta prihvatio je prijedlog zakona ranije ovog mjeseca, s glasovima velike većine zastupnika.

Ova vrsta umjetne oplodnje trebala bi spriječiti nasljeđivanje smrtonosnih genetskih bolesti kod djece. Naime, po majčinoj strani dijete nasljeđuje bolesne mitohondrije, koji kod djeteta mogu uzrokovati niz bolesti. Ovaj sustav kombinira zdrave mitohondrije donorske majke s DNK oba roditelja. Na taj način djeca dobiju 0,1 posto DNK druge majke.

Prva beba mogla bi biti rođena na ovaj način već 2016. godine.

Ministar zdravstva Lord Howe tijekom rasprave je rekao da ova tehnologija nudi pravu nadu obiteljima.

- Smatram da bi bilo okrutno i pokvareno da im uskraćujemo tu mogućnost duže nego što je apsolutno potrebno - rekao je Lord Howe.

>> Dijete će imati troje roditelja: majku, oca - i zdravu donoricu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.