Samopregled kože spašava život

Uživanje u suncu –da, ali zaštitite svoju kožu!

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Uživanje u suncu –da, ali zaštitite svoju kožu!
23.04.2015.
u 12:12
Jeste li znali... nakon kože, oko je dugo po redu mjesto na kojem se razvija melanom. Većina simptome ne osjeti sve dok ne dođe do problema s okom!
Pogledaj originalni članak

Rak kože je izlječiv pod uvjetom da se otkrije i tretira na vrijeme. Unatoč tome što se melanom javlja u samo četiri posto svih oblika raka kože, odgovoran je za čak 80 posto smrtnih slučajeva. Zabrinjavajuće je što se melanom uglavnom otkrije tek u uznapredovaloj fazi kada su izgledi za izlječenje manji te kada ovaj rak može metastazirati u druge dijelove tijela.

Pad u broju novooboljelih

Iako se zadnjih 30-ak godina bilježi stalan porast u evidenciji melanoma, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj, dobra je vijest da se od 2008. godine u Hrvatskoj evidentira blagi pad u broju novooboljelih. Činjenica da javno zdravstvene kampanje polučuju uspjeh zrcali se u podatku kako je prosječna dubina invazije melanoma u trenutku postavljanja dijagnoze smanjena sa tri na dva milimetra. Ovaj je podatak izrazito bitan i ohrabrujuć jer je jedan od osnovnih pokazatelja agresivnosti melanoma upravo dubina invazije pri čemu plići melanomi uglavnom znače i bolju prognozu za pacijenta. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim rizičnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože pa tako i melanoma.

Zaštitite se na vrijeme

Stručnjaci preporučuju tzv. pametno ponašanje na suncu što, prije svega, znači pravilnu zaštitu kože. Izbjegavajte direktno izlaganje suncu od 11 do 16 sati kao i dugotrajan boravak u moru bez zaštite. Nosite pamučnu odjeću gušćeg tkanja, opremite se šeširima, kapama i sunčanim naočalama. Nemojte zaboraviti niti na fotozaštitne kreme za sebe i svoje mališane.

Osim toga, preporučuje se i vršiti samopregled kože jednom mjesečno uz pomoć ogledala. Kako brzo, jednostavno i točno obaviti samopregled kože u 6 koraka donosimo vam u magazinu Moje zdravlje za samo 9,90 kuna na svim kioscima.

Foto: VL

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.