uskoro u školu

Udžbenici će se moći nasljeđivati, gužve za kupnju izbjegnute

Foto: Pixsell
Udžbenici će se moći nasljeđivati, gužve za kupnju izbjegnute
17.08.2010.
u 08:00
Pojeftinjenje će roditelji osjetiti tek dogodine. Jednakim tempom naručuju udžbenike od lipnja do kolovoza
Pogledaj originalni članak

Nervoze i gužve zbog kupnje školskih udžbenika ove godine najvjerojatnije neće biti. Za razliku od lani kad je država u srpnju odustala od besplatnih knjiga pa je nastala panika, roditelji ove godine kupuju planski. Već od lipnja ostavljaju predbilježbe za udžbeničke komplete po knjižarama, a one su se obvezale kompletirati ih i dostaviti prije početka školske godine.

Novi zakon

– Narudžbe su krenule puno ranije nego lani, a jednakom dinamikom roditelji udžbenike naručuju i u srpnju i kolovozu, nije bilo zatišja zbog godišnjih odmora – kaže Vanja Šikić iz Profila. Prema novom Zakonu o udžbenicima, udžbenike i pripadajuća dopunska nastavna sredstva nakladnici su bili dužni u maloprodaju pustiti do 1. kolovoza.

Od 400 do 2000 kuna

U knjižari Ljevak kažu da su većinu predbilježbi dobili krajem srpnja, ali primaju ih i dalje. Školska knjiga cijelu godinu ima u prodaji sve u svom izdanju, primaju i internetske narudžbe.

Udžbenici kupljeni ove godine vrijedit će najmanje sljedeće četiri, ističu u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, jer birani su prvi put na razini škole. Tako će uštedu zbog ovog izdatka roditelji osjetiti tek dogodine, jer će se ovogodišnji udžbenici tada moći nasljeđivati ili ostajati u školama. Cijene kompleta udžbenika kreću se od 400-600 kuna za početne razrede osnovne škole, između 1100 i 1400 za više razrede te oko 2000 kuna za gimnazijske komplete. Te izdatke mnoge obitelji nastoje srezati nabavkom rabljenih knjiga, bilo razmjenom u školama ili povoljnijom kupnjom i zamjenom na brojnim specijaliziranim internetskim stranicama.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
08:05 17.08.2010.

da pojeftinjenje tek nagodinu; obećanje ludom radovanje

KO
kostanj
09:49 17.08.2010.

Meni nije jasna priča oko nasljeđivanja udžbenika. Budući da se nikad ne stigne obraditi (ili naučiti :-) ) cijelo gradivo, zar ne bi bilo logično spremiti udžbenike i naučiti ono što nedostaje kasnije? Ako dijete zapinje, lakše mu je početi učiti iz udžbenika za mlađi uzrast... Ne biste vjerovali koliko se gradiva nadovezuje na prirodu i društvo ili matematiku četvrtog razreda, pa na matematiku sedmog itd. Naravno - sve to vrijedi za one udžbenike koji su zaista dobri. Štednja se u mojoj ideji kroz izbjegavanje instrukcija koje učenicima koji veselo bacaju udžbenike na kraju školske godine obično trebaju.