Pravi su sretnici konobari koji rade u restoranima u koje zalaze biznismeni, predstavnici diplomatskog kora i slično. Oni na kraju dana još uvijek broje stotine kuna napojnica. Poslovni ljudi, predstavnici ambasada i dalje se, kažu u zagrebačkom Balonu, drže običaja i napojnica od 10 posto. Većina, međutim, svjedoči kriznim navikama svojih gostiju, pa sve češće ispraćaju i one koji, zadovoljni, samo lijepo zahvale.
Samo juhe i salate
- Posao u restoranima pao je 30 do 40 posto, a napojnice su se prepolovile. Narudžbe su manje, a napojnica, koja je nekad uobičajeno iznosila deset posto, sada je pet posto od računa ili, nerijetko, i ništa - kaže poznati zagrebački ugostitelj Zlatko Puntijar.
Slična su iskustva i u dubrovačkom restoranu Ragusa, gdje se sa sjetom sjećaju povećeg društva Rusa koje je prije nekoliko godina napravilo ceh veći od 20.000 kuna, a na kraju večeri sve zaokružilo napojnicom od 2500 kuna.
- Sada mnogi gledaju da račun po gostu ne pređe sto kuna, dođu samo na juhu, salatu i slično. Štedljivije se ponašaju i domaći gosti. Nešto su šire ruke usprkos krizi još uvijek Amerikanci, kojima je napojnica od 15 posto standard, te tradicionalno Rusi. Gosti iz sjeverne Italije, koji vole dobro jesti, vole to i nagraditi. Hrvati i Nijemci su slični, ostave 15-20 kuna, već prema visini računa. Francuzi, recimo, ostave deset kuna ili ništa - uspoređuje navike gostiju Alen Mustahinić, voditelj dubrovačkog restorana Ragusa.
Talijani nisu kao prije
U opatijskom restoranu Plavi podrum kažu pak da krizu nisu toliko primijetili na visini napojnica.
- Kriza se osjeća u opsegu posla, koji je manji. Ali oni gosti koji odluče izići u restoran uglavnom ostave i napojnice. I to kako strani, tako i domaći, koji inače spadaju u goste šire ruke - kažu u Plavom podrumu, gdje razliku vide jedino u ponašanju talijanskih gostiju koji više nisu široke ruke kao nekad, zbog čega su i bili na dobru glasu.
U restoran samo na juhu i salatu, za napojnicu ne ostane ni kuna
Medicinska sestra otkrila 6 stvari koje ljudi rade na samrtnoj postelji: 'Bila sam šokirana'
Objasnila je da se te stvari ne događaju svima, 'ali se događaju dovoljno često da voli ljude educirati o tome'.
Milorad Pupovac: 'Mi nećemo dopustiti ponižavanje SDSS-a, suprotstavit ćemo se političkoj segregaciji'
Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u subotu da pri formiranju vlade i parlamentarne većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj, te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije, bilo po etničkoj ili političkoj osnovi.
Milanović: Hrvatska je dno EU. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane
HDZ je, nakon što je u Hrvatsku stiglo prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafale, objavio njegovu fotografiju, ističući kako je Milanović "hladno" pozirao uz avione čiju je nabavu kontinuirano osporavao
Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima
Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?
Voda vam ima čudan okus i miris, a kuhalo vam je puno kamenca? Imamo jednostavno rješenje
Osjećate li čudan okus i miris u svojoj vodi, dok vaše kuhalo postaje zagušeno kamencem?
osobno sam konobar i trudim se ugoditi svakom gostu pa ako neko plati cugu ili ostavi lovu zahvalim se,normalno.Iako mi nije jasno zašto su se neki okomili na novac koji dobijemo,pa ljudi moji nedobijemo mi 2oo ili 500 kn dnevno.Svaki konobar koji dobije napojnicu od gosta je i dobar konobar,zar ne?