Struja

U EU biraju opskrbljivače po želji, mi nemamo izbora

Foto: VL FOTO
U EU biraju opskrbljivače po želji, mi nemamo izbora
16.06.2011.
u 08:31
Hrvatska ima više registriranih opskrbljivača električne energije, ali samo jedan tu djelatnost u praksi i obavlja
Pogledaj originalni članak

Nakon što su slovenski distributeri električne energije najavili poskupljenje, tamošnji je Savez potrošača pozvao četiri poduzeća koja nisu najavila poskupljenje da se obvežu kako sljedećih 12 mjeseci neće povisivati cijene. To su prihvatili GEN-I, Petrol in Petrol Energetika, a Elektro Gorenjska nije. Savez stoga poziva sve potrošače da na njihovoj web stranici provjere svoju uštedu u slučaju zamjene opskrbljivača i sami procijene. Postupak zamjene je jednostavan, potrošač može izabrati ponuđača bez obzira na to u kojem području zemlje živi, a ušteda na godišnjoj razini može biti i viša od iznosa jednog mjesečnog računa!

Čari su to slobodnog tržišta, na koje će građani Hrvatske još neko vrijeme morati pričekati. – Hrvatska ima više registriranih opskrbljivača električne energije, ali samo jedan tu djelatnost u praksi i obavlja. Zadnjom zakonskom izmjenom i zacementirao se taj monopolistički status kad je rečeno da distributer mora obavljati opskrbu. To je jedinstven slučaj u Europi, gdje je između 20 i 30% potrošača mijenjalo opskrbljivače kad su procijenili da im se tako isplati – kaže Nenad Kurtović, predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

GR
grizli
08:40 16.06.2011.

Mislite da bi struja bila jeftinija da je netko drugi ? Pa,ovo je socijalna cijena struje,vidjet će te kad uđemo u EU koliko će onda biti cijena

OB
-obrisani-
08:49 16.06.2011.

16.06.2011. u 08:40h grizli je napisao/la: Mislite da bi struja bila jeftinija da je netko drugi ? Pa,ovo je socijalna cijena struje,vidjet će te kad uđemo u EU koliko će onda biti cijena ________________________________________________________________ Koja bi bila cijena telefonskog impulsa, odnosno minute razgovora da T-com i dalje ima monopol?

DA
dario2612
10:11 16.06.2011.

uopće ne treba privatizirati HEP, treba samo pustiti svima koji žele, a imaju mogućnosti i poštuju zakone da dođu, izgrade elektrane i pokušaju privući potrošače da struju kupuju od njih