Blagdani su vrijeme kada se u kuhinji vraćamo provjerenim okusima, jelima koja mirišu na dom i okupljanjima za stolom koja traju dulje nego inače. Bilo da započinjete obrok toplom, domaćom juhom, tražite ideju kako iskoristiti ostatke blagdanskog mesa ili želite brz, ali savršen tanjur tjestenine koji uvijek oduševljava, ovi recepti donose upravo to.
Blagdanska juha s junetinomi jušnim rezancima Koleda
Domaća juha srezancima jedno je odonih jela koje će namveć na prvu vratitidjetinjstvo i zagrijatidušu, ali i onaj klasikbez kojeg ne možemozamisliti blagdanskistol. Kvalitetan komadmesa, svježe povrće isporo kuhanje tajna susvakog dobrog recepta,a kada joj dodamorezance, donosi osjećajdoma u svakomzalogaju.
Sastojci:
- 150 g jušnih rezanaca Koleda
- 400–500 g junetine za juhu
- 1 luk
- 2 mrkve
- 1 korijen peršina
- Mali komad celera
- Sol, papar, list lovora
- Svježi peršin
Priprema:
- Junetinu stavite u lonac s oko 2,5 lvode, dodajte sol, papar i lovor te kuhajte 1,5–2 sata, dok meso neomekša.
- Izvadite meso, a juhuprocijedite. U procijeđenu juhu dodajte nasjeckani luk, mrkvu, celer i peršin te kuhajte još 15 minuta.
- Umiješajte jušne rezance Koleda i kuhajte do gotovosti.
- Po želji vratite malo usitnjene junetine u juhu.
- Poslužite vruće, uz svježi peršin.
Zapečena blagdanska pasta sa svrdlima Koleda i puretinom
Kad se u kuhinji spoje mirisi pečene puretine, rastopljenog sira i svježe skuhane tjestenine, nastaje savršeno blagdansko jelo. Iako je riječ o jednostavnim sastojcima i kratkoj pripremi, ovaj recept savršeno uklapa ostatke blagdanskog mesa, pretvarajući ih u novo, raskošno jelo bez puno truda, idealno kada želite pravi zimski comfort food.
Sastojci
- 400 g Svrdla Koleda
- 350- 400 g pečene puretine
- 300 ml vrhnja za kuhanje
- 200 ml mlijeka
- 130- 150 g naribanog sira (gauda ili mozzarella)
- 70 g parmezana
- 1 veći luk
- 1,5 žlica maslaca
- Sol, papar
- Prstohvat muškatnog oraščića
- Po želji: 1,5 žlica krušnih mrvica za hrskavi vrh
Priprema
- Skuhajte Svrdla Koleda minutu kraće od uputa, da ostanu al dente.
- Na maslacu prodinstajte sitno nasjeckani luk, dodajte nasjeckanu puretinu.
- Umiješajte vrhnje, mlijeko, sol, papar i muškatni oraščić te kratko zagrijte.
- Dodajte tjesteninu i polovicu naribanog sira.
- Prebacite u posudu za pečenje, pospite preostalim sirom i parmezanom (po želji i mrvicama).
- Pecite 20 minuta na 200 °C, dok se lijepo ne zapeče.
- Poslužite toplo, kao kremasto i svečano blagdansko jelo.
Cacio e Pepe
Ovaj talijanski klasik pravi je dokaz da su ponekad najjednostavnija jela najukusnija. Za pripremu ovog jela potrebno vam je svega četiri sastojka i oko dvadeset minuta vremena. Ono što je važno jest da odabere te kvalitetne sastojke i, ono najvažnije, da ne prekuhate tjesteninu kako bi se savršeno uklopila u kremasti umak.
Sastojci:
- 400 g špageta Koleda
- 120 g pecorino romano (ili parmezan ako pecorinonije dostupan)
- 4 žličice svježe mljevenogcrnog papra (po želji više ili manje)
- Sol (oprezno, jer je sir slan)
- 3–5 žlica vode od kuhanja tjestenine (po potrebi)
Priprema:
- Zakuhati veću količinu vode,posoliti i skuhati špagete al dente.
- U velikoj tavi tostirati mljevenicrni papar 30–60 sekundi.
- Dodati 1–2 kutljače vode odkuhanja tjestenine i lagano kuhatida papar pusti aromu.
- U zdjelici pomiješati naribani sir smalo vruće vode od tjestenine dok ne nastane glatka pasta.Dodavati vodu postupno kako se sir ne bi zgrudao.
- Ocijeđene špagete prebaciti utavu s paprom.Smanjiti vatru i dodati kremu od sira.
- Energično miješati i po potrebi dodavati još vode od tjestenine dok se ne dobije svilenkasti,kremasti umak.
- Poslužiti odmah, uz dodatak malo ribanog sira i svježeg papra navrh.