ZA I PROTIV

Trebate li kastrirati i sterilizirati svoje kućne ljubimce?

Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
Foto: Marijan Sušenj/Pixsell
kućni ljubimci
05.05.2014.
u 17:59
Suživot pasa i mačaka s ljudima rezultirao je, između ostalog, velikom ovisnošću i promjenama u razmnožavanju ovih životinja. Vežući ih za sebe, čovjek se umiješao i u njihovo potomstvo. Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi. Ove brojke pokazuju potrebu reguliranja potomstva, a uz njih su i brojni medicinski razlozi za kastraciju životinja. No, mišljenja su ipak još uvijek podijeljena.
Pogledaj originalni članak

Suživot pasa i mačaka s ljudima rezultirao je, između ostalog, velikom ovisnošću i promjenama u razmnožavanju ovih životinja. Vežući ih za sebe, čovjek se umiješao i u njihovo  potomstvo. Samo jedna mačka i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 420.000 mačića, dok jedna kuja i njeno potomstvo tijekom sedam godina mogu donijeti na svijet 67.000 štenadi. Ove  brojke  pokazuju potrebu reguliranja potomstva, a uz njih su i brojni medicinski razlozi za kastraciju životinja. No, mišljenja su ipak još uvijek podijeljena.


Nema šanse da svojoj mački oduzmem majčinstvo

- Ne dolazi u obzir da kastriram svog psa. To ne smatram normalnim i prirodnim - kaže vlasnik  mješanca Simona te dodaje da mu ne želi uzeti njegovu  muškost. Podržavaju ga i ostali muški članovi obitelji, a njihovu odluku ne mogu pokolebati  ni problemi koje sa Simonom imaju u šetnji. A najčešći svjedok toga jedini je ženski član obitelji, koja najbolje zna kako izgleda kad Simon nanjuši ženku koja se tjera.

- Budi me u cik zore, juri po livadi i traži. Bojim ga se uopće pustiti da se poigra jer samo bezglavo odjuri za mirisom ženke. A najviše me strah da će završiti na cesti - kaže gospođa Silvana.

Ni Marija P. ne želi kastrirati svoju mačku.

- Nema šanse da joj oduzmem majčinstvo. Ne znate vi kako to izgleda, uživam gledati je kako podiže svoje mlade i kako se dobro brine za njih - kaže Marijana  K. i dodaje da se ona uvijek pobrine za potomstvo svoje mace. Iako, dodaje, ne zna što se kasnije događa s mačićima, tko je preživio, tko je ostao kod svojih vlasnika.


Kastracijom i sterilizacijom sprečava se nekontrolirano razmnožavanje

Biljana Brzac, dr. vet. med. ZooCity:

Kastracijom muških i sterilizacijom ženskih životinja sprečava  se nekontrolirano razmnožavanje i povećanje neželjene populacije pasa i mačaka. Iz godine u godinu  povećava se broj zdravih životinja koje se eutanaziraju, jer ih se ne može udomiti ili na drugi način adekvatno zbrinuti. Kada se vlasniku predloži sterilizaciju ili kastraciju ljubimca, vrlo su skeptični i misle da je to neprirodno za životinju. Pitanje je koliko  je prirodno da životinja živi u urbanoj sredini životom koji smo im mi nametnuli.

U fazi tjeranja kuja, mužjaci postaju nemirni, ne jedu, agresivni su prema drugim psima te bježe od kuće. Ni sa kujama nije ništa bolje. Prilikom šetnje vlasnici imaju velikih problema, jer kuju prate čopori mužjaka, a neki od njih pokazuju agresiju pa nisu rijetki ni ugrizi i ozljede vlasnika.

Razloga za kastraciju odnosno sterilizaciju je nekoliko:

  • Zdravlje  životinje  -  kod  nesteriliziranih kuja češće se javljaju tumori maternice, mliječnih žlijezda i jajnika, ciste, gnojna upala maternice. A kod mužjaka česti su tumori testisa i prostate.
  • Dokazano je da kastrirane životinje duže žive u prosjeku 2-3 godine.
  • Kastrirane  životinje postaju privrženije vlasniku, ostaju blizu kuće i okućnice, ne pokazuju agresivnost prema drugim životinjama.
  • Najčešće  zablude  su  da  kastrirane  životinje  gube  interes za okolinu, postaju  letargične, slabo se kreću i sklone su debljanju. No, životinje se debljaju  zbog  smanjene aktivnosti, a dnevni unos hrane veći je nego što su njihove potrebe.
ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.