Trajne posljedice

Torbom zaštitite kralježnicu svojega malog školarca

Foto: Photos.com
Torbom zaštitite kralježnicu svojega malog školarca
23.08.2010.
u 08:00
Većina djece nosi preteške torbe koje premašuju i 20 posto njihove težine.
Pogledaj originalni članak

Nova školska godina sve je bliže, a što je manje dana do početka nastave, to roditelji, ali i djeca, imaju sve više briga. Jedna je od najvećih stavki, bez sumnje, i kupnja nove školske torbe. I dok će mališanima za izbor torbe presudno biti je li na njoj njihov omiljeni crtani ili filmski junak, roditeljima će važnija biti cijena; tek se rijetki sjete ergonomskog dizajna koji bi trebao zaštititi djetetovu kralježnicu od tog, prečesto prevelikog, opterećenja.

Najbolje na dva ramena

– Razni su tipovi torba na tržištu i različite su mogućnosti nošenja - na oba ramena, na jednom ramenu, dijagonalno preko ramena ili u ruci. Posebno se preporučuje da se torba nosi na oba ramena kako bi se opterećenje pravilno raspoređivalo u središnjoj osovini tijela. Naramenice pritom moraju biti mekane i široke da bi se sila opterećenja rasporedila na što veću površinu. Poleđina torbe mora također biti mekana, ali i dovoljno čvrsta da tvrdi omoti knjiga ne pritišću i ne žuljaju leđa – ističe ortoped dr. Ivan Rakovac.

No, velik problem s kojim su suočena nejaka dječja leđa jest i (pre)velika težina knjiga, odnosno torbe, jer iako struka preporučuje da težina torbe iznosi tek deset posto dječje kilaže, u većini slučajeva taj iznos često premašuje i 20 posto dječje težine.

Korisni trikovi

– U prosjeku dječja torba iznosi 17 do 23 posto dječje težine, a kada se zna da je prosječno vrijeme nošenja školske torbe oko 84 minute (gotovo sat i pol dnevno) te da više od 70 posto školske djece navodi neke od simptoma koji se mogu povezati s nošenjem školske torbe, jasno je da je riječ o prevelikom odstupanju od preporučene težine i da o tome treba voditi više računa – navodi dr. Rakovac.

Ipak, postoje trikovi koji će mališanu olakšati “tegljenje” preteške torbe.

– Važno je djecu naučiti da teške predmete, poput debelih knjiga ili školskih papuča i pribora za crtanje, stavljaju na dno torbe i dio torbe bliže leđima, kako bi poluga opterećenja kralježnice bila što manja – otkriva ortoped.

Dakako, anatomske torbe u prosjeku su i dvije stotine kuna skuplje od onih koje nemaju pojačanja za kralježnicu. Ako vam finacijska situacija ne dopušta takvu investiciju, pazite da barem kupite torbu koja ima remenje oko struka, jer se i tako može rasteretiti kralježnicu.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

GA
gamsty
08:30 23.08.2010.

Opet filozofiranja oko težine torbe. Samo da se potroše hrpe novaca na torbe i opremu! Ali problem je u nesposobnim ministrima i savjetnicima kojih u ministarstvu ima na tisuće, a nisu donijeli reformu školstva već 20 godina. Mi to još uvijek trpimo! Nesposobne podmitljive smutljivce kojima nitko ništa ne može! Sve otpustiti i oduzet im imovinu, gamad prevarantska!