Savjetuje stručnjakinja

Tehnika s kojom ćete naučiti dijete da se samo umiri, umjesto da čeka vašu pomoć

Foto: Shutterstock
Tehnika s kojom ćete naučiti dijete da se samo umiri, umjesto da čeka vašu pomoć
11.03.2021.
u 16:29
U kriznim situacijama roditelji djeci trebaju biti podrška u rješavanju problema, ali ne i osjećati odgovornosti da problem sami riješe ili uklone, kaže Michelle Icard
Pogledaj originalni članak

Stručnjakinja za odgoj i obrazovanje i koautorica američkog školskog kurikuluma za niže razrede Michelle Icard ispričala je da joj je kćerka u drugom razredu osnovne škole bila jako tjeskobna, toliko da je većinu dana od prvog do zadnjeg školskog sata plakala i molila ju da ju školuje kod kuće, što je u SAD-u, Velikoj Britaniji i nekim zemljama Europske unije pravo svakog roditelja.

Icard to, kaže, nije htjela, ali se namučila da joj pomogne razviti neke vještine potrebne da se sama nauči nositi s tjeskobom.

Tjednima je, kaže Icard, svaki dan po cijeli dan sjedila u školi koju je kćerka pohađala, a ona joj se mogla doći javiti svakih 20 do 30 minuta. U tom su procesu, dodaje, pomogli i učitelji, a tek je par tjedana kasnije prestala dolaziti u školu i počela sjediti pred školom, prvo cijeli školski dan, pa sve kraće...

Hoću knjigu na južnoj strani Zagreba

Foto: Promo
Hoću knjigu
Foto: Promo
Hoću knjigu
Foto: Promo
Hoću knjigu
Foto: Promo
Hoću knjigu
Foto: Promo
Hoću knjigu
Foto: Promo
Hoću knjigu

- Iako joj je to kratkoročno pomoglo da uopće funkcionira u školi, tek je s kognitivno bihevioralnim terapeutom naučila kako se sama umiriti, a da se ne oslanja na to da će mene vidjeti dok traje nastava - priča Icard i dodaje da joj je kćerka danas neovisna i uspješna mlada žena. 

Ona je, kaže, imala sreće što je mogla biti uz nju u tim danima velike tjeskobe, no većina si roditelja to zbog posla ne može priuštiti. Zato, kaže, smatra da u takvim kriznim situacijama roditelji djeci trebaju biti podrška u rješavanju problema, ali ne i osjećati odgovornosti da problem sami riješe ili uklone.

Foto: Shuttershock

- Kad djetetu uklonimo probleme, ono nauči da ih netko drugi rješava umjesto da vježba kako se s njima nositi - rekla je.

'Prvo pokušaj...'

Većina djece redovito od roditelja traži da nekako poprave stvari, čak i kad ne mogu artikulirati zašto, kako ili što treba popraviti, kaže Icard i roditeljima savjetuje da dijete kad je opušteno zamole da sastavi popis stvari koje će mu pomoći da se bolje osjeća kada je uznemireno ili tjeskobno. 

- To zovem pristupom 'Prvo pokušaj...', a može obuhvaćati neki sport, čitanje, gledanje TV-a, pečenje kolača, jogu, kupanje, meditaciju, gledanje YouTube videa sa slatkim štencima, crtanje, slušanje glazbe, trčanje i slično. Oduprite se nagonu za uređivanjem djetetovog popisa; ako npr. mrzite da gleda YouTube, ali njemu 20 minuta gledanja videa pomaže pomaže, ne može biti tako loše - rekla je.

Svaki roditelj, kaže ona, djetetu želi pomoći da se bolje osjeća, ali često ne zna kako, a tada, umjesto da pokušava otkriti što bi mu pomoglo, može jednostavno reći kako mu je 'žao što je tako teško' i predložiti djetetu da pogleda svoj popis i odabere aktivnost za idućih 20 minuta.

Foto: Shutterstock

- Recite mu i da vas potraži kad završi i da ćete tad biti tu da s njim razgovarate - savjetuje Icard.

Ključ ovog pristupa je, kaže ona, pružanje podrške, ali i ukazivanje povjerenja da dijete može samo shvatiti kako si pomoći da se bolje osjeća. 

- To će mu pomoći da razvije i vjeru kako nije bespomoćan, čak i kad se tako osjeća - rekla je, a roditeljima savjetuje i da od djeteta zatraže da im pomogne napraviti vlastiti 'Prvo pokušaj' popis.

- Tako ćete mu pokazati svoju ljudskost i pružiti mu priliku da razmišlja o tuđim potrebama, umjesto samo o vlastitim: a bolje će i shvatiti ako mu nekad u budućnosti kažete da 'trebate vremena za sebe' - zaključila je Icard za Mind Body Green.

Znate li koliko često morate čistiti mobitel?

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.