U Lepoglavi svaki treći zatvorenik "guli" zbog droge

Tata prvašice školarcima prodavao drogu LSD na dječjem igralištu

Foto: arhiva VL
Tata prvašice školarcima prodavao drogu LSD na dječjem igralištu
04.12.2009.
u 08:00
U 2008. godini čak je 7506 mladih liječeno od ovisnosti o opojnim drogama. Istraživanje je pokazalo kako se djeca s drogom prvi put susreću sa 12 ili 13 godina - izdvojila je potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič.
Pogledaj originalni članak

- Od droge ti lupa srce, raste ti tumor, od droge ti je super, ali i haluciniraš, buši ti mozak... od droge - umireš - interpretirali su ulomak iz svoje predstave "Droga" Vedran i Matko, učenici Osnovne škole Dragutin Domjanić. Tinejdžeri iz Gajnica vjerojatno su publici, među kojom je sjedila i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič, prikazali svoje viđenje utjecaja droge na život mladog čovjeka.

Na cugu zbog potvrde
Vedran i Matko gostovat će među vršnjacima, a ako treba i u vrtićima, a Đ. Adlešič planira idućih mjeseci obići sve veće gradove kako bi promicala projekt Vlade kojim se žele educirati roditelji ne bi li na vrijeme, odgajajući djecu, upozorili ih na štetnost koju uživanje opijata donosi, ali i prepoznali prve simptome izleta u svijet narkotika.

- Istraživanje među djecom pokazalo je kako se prvi susret s drogom dogodi sa 12 ili eventualno 13 godina - izdvojila je potpredsjednica Adlešič. U 2008. godini čak je 7506 mladih liječeno od ovisnosti o drogama. To su dakle djeca, naša djeca, koja su dotakla dno - upozorila je. Krunoslav Borovec, načelnik u Ravnateljstvu MUP-a, prisjetio se događaja kojem je svjedočio još dok je bio načelnik Policijske postaje Črnomerec.

- Nazvao me ravnatelj jedne škole kako bi upozorio da se na igralištu nešto neobično događa. Policajci iz ophodnje ubrzo su stigli i zatekli muškarca koji je učenicima prodavao ecstasy i LSD, šarene bombone koji trajno spaljuju mozak. I što je najtragičnije, riječ je o ocu djevojčice, učenice prvog razreda te iste škole - ispričao je Borovec.

Jeftine ‘navlakuše’
Upravo su ecstasy, LSD, naljepnice i marihuana droge "navlakuše" s kojima se na mala vrata , za 20 do 30 kuna po bombonu ili naljepnici, ali sigurno ulazi u svijet ovisnosti. Osim ovisnosti o opijatima Adlešič je okupljene roditelje upozorila i na poražavajuću rasprostranjenost alkohola, pa već i alkoholizma, među djecom osnovnoškolskog uzrasta.

- Čak 84 posto djece priznalo je da je pilo alkohol, a 43 posto ih je priznalo pijanstvo. No, ove zabrinjavajuće podatke prate još gori razlozi; 25 posto pilo je iz znatiželje, 27 zbog društva, 12 iz zabave, a po 6 posto kako bi se potvrdili pred društvom i iz dosade.

Svega 4 posto pilo je zbog problema u obitelji. Roditelji, vi ste na potezu, a mi ćemo pomoći, poručila je.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 34

OB
-obrisani-
11:27 04.12.2009.

mohikanac....,,,,kakvu poruku saljes mladim ljudima, umjesto knjige kalasnjikov? .bas si mohikanac, ali zadnji..!!! Iz mentalnog sklopa bi trebao izbacit sklop mentalnog a obnoviti sklop kognitivnog i etickog. Ono mentalno je konfigurirano na donekle izvitoperenim parametrima, na iskrivljenim temeljima i onda se poanta lako zacentrifugira prema pogresnom zakljucku. .i onda se cudis..reakcije..ADMINA....!!!

OB
-obrisani-
11:33 04.12.2009.

o kojoj DROGI mi ovdje pricamo...da se dogovorimo..svi nesto znaju, svak nudi neko rijesenje...kad zbrojimo...nitko pojma o nicemu nema.. parola:.cula kazala...

Avatar Gump, Forrest
Gump, Forrest
10:17 04.12.2009.

podaci su strašni i problem je velik... ali cijeli članak je skroz zbrkan i u njega se natrpalo sve i svašta, i predstava, i Adlešićka, i droga i alkohol i kriminalac diler iz naslova... i ne razumijem zašto su razlozi pijenja alkohola prema novinaru još strašniji, zar bi bilo bolje da npr. 50% pije zbog problema u obitelji, a samo 4% iz znatiželje?