Dani mlina

Sve tajne povijesti Rastoka upoznajte uz kruh od mlinskog brašna i dobro pivo

Foto: Boris Scitar/Vecernji list
Sve tajne povijesti Rastoka upoznajte uz kruh od mlinskog brašna i dobro pivo
17.09.2022.
u 12:53
Po prvi puta će se u Rastokama i okolici održati Dani mlina, manifestacija kojom će posjetitelji upoznati povijest tog prekrasnog mjesta koje su obilježili mlinovi od kojih neki i danas rade
Pogledaj originalni članak

U Rastokama kao i drugdje u okolici Slunja već sljedećeg tjedna održavaju se po prvi puta Dani mlina. Ova manifestacija koju čini više događaja ima za cilj održati lijepu tradiciju Rastoka koje su jedno od najljepših mjesta u Hrvatskoj, nedaleko od Zagreba koje posjećuje veliki broj ljudi, no koje ima puno više suštine od prekrasne vizure. To je cilj Dana mlina, pokazati kakva je povijest ovog kraja i samih Rastoka pa ćete 24. rujna moći doznati puno stvari koje o Rastokama sigurno niste znali.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Slunj: Turisti svakodnevno posjećuju Rastoke koje su nedavno dobile novu šetnicu

- Održavamo Dane mlina po prvi puta ove godine jer u Rastokama još imamo mlin u kojem se melje brašno što radi obitelj u čijem je mlin vlasništvu kroz svoj OPG. Održavamo tu živu tradiciju, od brašna se radi palenta i proja, pa nastojimo i ovim Danima mlina doprinijeti toj tradiciji, da ona ne zamre i da se za tradiciju mlinarenja što dalje čuje, kaže Jasmina Mrkonja, direktorica TZ Slunja. Cjelodnevni program manifestacije sastoji se od biciklijade, priča iz mlina i BeerFesta. Početak biciklijade je u 10 sati okupljanjem sudionika ispred Turističko informativnog centra Rastoke. Rekreativna vožnja kreće iz Rastoka s mosta sv. Ivana prema susjednim selima Cvitovićima i Taborištu. Na putu će se posjetiti nekoliko domaćinstava koje imaju proizvodnju povrća i uzgoj krava. Povratak biciklista u Rastoke očekuje se oko 14 sati.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Slunj: Turisti svakodnevno posjećuju Rastoke koje su nedavno dobile novu šetnicu

- Nadamo se da ćemo privući što više ljudi, i onih koji inače posjećuju Rastoke kao i one koji inače traže priliku za aktivan odmor. Tako smo već u prve jutarnje sate stavili biciklijadu. Njezin je cilj da se upozna i okolica, jer Slunj nisu samo Rastoke. U tom raznoliko ali nezahtjevnom putu od nekih 10 kilometara ići ćemo prema Cvitovićima gdje ćemo posjetiti gospođu Cvjetanku Lapić koja ima nasade vrtova, a ona će nam na svojem imanju pokazati i kako se pravi ta proja. Onda idemo u Taborište gdje ćemo posjetiti obitelj Rendulić koja ima uzgoj krava. Po povratku nastavljamo druženje uz program Dana mlina koji počinje od 11 sati, cijeli dan će biti glazba i različite vrste piva. Imat ćemo ispred jedne mlinice i prikaz rada kovača, kao i tesari. No, oni su danas rijetki pa će se predstaviti jedan drvodjelac koji radi skulpture motornom pilom. Zatim su oduvijek bitni keramičari pa će biti i radionica izrade keramičkih posuda. A onda je tu i radionica izrade kruha u trgovini Š'mek koja uz brašno iz mlina prodaje i lokalne proizvode, kaže Jasmina Mrkonja.

Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Slunj: Turisti svakodnevno posjećuju Rastoke koje su nedavno dobile novu šetnicu

Priče iz mlina počinju u 11 sati kada će se posjetitelji moći vidjeti kako u Rastokama snaga slapova okreće vodena kola i pokreće mlinsko kamenje, poslušati priče i lokalne legende te istražiti povijest mlinarstva. Od 11 sati kreću cjelodnevni performansi kovača i drvodjelca. Jednosatne radionice keramike i izrade kruha počinju u 14 sati.

- Ljudima želimo dočarati i priče i navike lokalaca, to ćemo činiti ne samo kroz vođenu turu koja je za sve besplatna i kreće od 17 sati od Turističko-informativnog centra, već ćemo napraviti i krug po Rastokama gdje ćemo čuti nešto o tim legendama koje su vezane uz mlinare o čemu će nešto reći i dvije obitelji čiji su mlinari još u funkciji. Za djecu ćemo imati animaciju, Knjiguljica, u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Slunj gdje će se čitati priče vezane uz mlinove, a naš će mještanin pjesnik Branko Pejnović u šetnji Rastokama izgovoriti svoje stihove o Rastokama kao i one svojih prijatelja, poput Vesne Parun. Navečer je koncert i druženje do kasnih sati, govori direktorica TZ Slunja. Već od 19. rujna do 26. rujna u sklopu Dana mlina održava se Tjedan restorana. U restoranima na području Grada Slunja posjetitelji će moći kušati jela koja u sebi sadrže namirnice iz mlina.

- Našu tradiciju čuvaju i naši ugostitelji, pa su se restorani grada Slunja uključili u Dane mlina tako da svatko od njih nudi jelo koje sadrži namirnicu iz mlina, bilo proju koju su sami napravili ili nešto drugo od tog brašna, govori Jasmina Mrkonja. Riječ je restoranima Hotel Mirjana&Rastoke, Restoran Pino, Fast Food Kvart, Bistro Centar, Bistro Kum, Restoran Petro, Restoran Feniks, Slastičarna Diva te Restoran Ambar. Tijekom cijelog dana posjetitelji mogu uživati u glazbi, craft pivu i ugostiteljskoj ponudi kroz Beerfest, a u večernjim satima organizira se koncert grupe Halfplugged 3.

- Pozvani od strane turističke zajednice, da probamo napraviti nešto novo, te kao i do sad promovirati craft pivu. Uvijek nam je drago kada vidimo inicijativu gradova i lokalnog stanovništva da se beerfest prožme kroz cijeli dan, te da i lokalcima i posjetiteljima budu ponuđeni dodatni sadržaji, kojeg po meni u Slunju i Rastokama ima, te se stvarno možemo kvalitetno družiti cijeli dan. Očekujemo da ovako nešto dobije tradiciju, te nam je poticaj da imamo super lokaciju, na kojoj možemo dugoročno izgraditi bogati sadržaj, te još više evenata nadolazećih godina. Predstavit će se šest craft piva iz Crafter'sa, Pivionice i Podruma iz Karlovca, kaže Marko Nežić koji organizira BeerFest na Danima mlina.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.