Okrugli stol

Svaki treći dan jedna žena umre od raka vrata maternice, koji se lako otkriva

Friends having fun with smartphones
Foto: Davor Puklavec
03.01.2013., Zagreb - Bolnica Sestara milosrdnica, ginekolog Dubravko Lepusic, jedan od clanova povjerenstva koje je napisalo program zdravstvenog odgoja. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Marko Prpić/Pixsell
06.02.2014., Zagreb - Utemeljitelji poliklinike Eljuga supruznici i lijecnici Ljerka i Damir Eljuga. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
04.12.2014.
u 12:00
Osim što se može na vrijeme otkriti, postoji i cjepivo protiv glavnog uzročnika
Pogledaj originalni članak

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) danas je najčešća virusom uzrokovana infekcija koja se prenosi spolnim putem, a osim što može prouzročiti razna upalna stanja i nemogućnost začeća, bez primjerenog liječenja može dovesti i do raka vrata maternice.

– Od raka vrata maternice u Hrvatskoj, na žalost, svaki dan oboli jedna žena, svaki treći dan jedna umre, a riječ je o raku koji razmjerno lako možemo otkriti ginekološkim pregledom i Papa-testom, a odnedavno imamo na raspolaganju i cjepivo protiv HPV-a, glavnog uzročnika ovog raka. Zaštita od infekcije HPV-a te rano otkrivanje raka u početnoj i izlječivoj fazi bolesti temelji su njegove prevencije – naglašava prof. dr. Damir Eljuga, ginekolog-onkolog i predsjednik Hrvatske lige protiv raka.

Vrhunac infekcije HPV-om događa se u djevojaka od 15 do 17 godina, u vrijeme kada postaju spolno aktivne

prof. dr. Damir Eljuga

KB Sestre milosrdnice

Iako su sve spolno aktivne osobe u rizičnoj skupini, mlada populacija ipak je najviše pogođena nedostatnim i neprovjerenim informacijama kako o spolnim odnosima tako i o infekciji HPV-om.

Najugroženije djevojke

– Zbog nezrelosti spolnih organa u adolescenata, različiti uzročnici bolesti vrlo lako ulaze u organizam. Vrhunac infekcije HPV-om po dobnim skupinama događa se u vrijeme početka spolne aktivnosti, a to je razdoblje od 15. do 17. godine. Nakon toga postupno opada. I zato je jako bitno mladima prije početka spolne aktivnosti reći kako da se zaštite, a tu je i te kako važan zdravstveni odgoj u školama – ističe doc. dr. sc. Dubravko Lepušić.

U Portugalu se cijepi 85 posto djevojaka, u Danskoj 80 posto, a u nas je samo u Rijeci to 50 posto

doc. dr. sc.Dubravko Lepušić

KBC Osijek

Dodaje kako se svi slučajevi obolijevanja ili smrti mogu spriječiti jer je uzročnik poznat (HPV), baš kao i način prevencije (edukacija, zdravstveni odgoj, redoviti pregledi i cijepljenje).

Važnost cjepiva

– Gotovo ništa od toga nemamo u Hrvatskoj ili je ponešto tek u začecima. Za usporedbu, u Portugalu je procijepljenost 85 posto, u Danskoj i Velikoj Britaniji 80 posto. U Hrvatskoj najveći odziv je u Rijeci – 50 posto. Riječ je, dakle, o nekim gradovima (ukupno 12) u Hrvatskoj koji besplatno cijepe učenike sedmih razreda osnovne škole, no odaziv je, osim u Rijeci, katastrofalno loš.

Novost na svjetskoj razini je ta, objašnjava dr. Lepušić, da postoji novo, deveterovalentno cjepivo koje je sada u fazi registracije u SAD-u, a prema preliminarnim istraživanjima očekuje se smanjenje zloćudne bolesti vrata maternice u žena nakon provedenog cijepljenja za najmanje 90 posto, a genitalnih bradavica za isto toliko te bolesti povezanih s HPV-om za 85 posto.

– Novitet je također i to da pojedine zemlje polako, ali sigurno umjesto Papa-testa uvode bris na HPV kao vjerodostojniju metodu detekcije HPV-a. Ministar zdravlja u Nizozemskoj potpisao je uredbu i od 2016. godine to će u toj zemlji biti primarni test – zaključuje dr. Dubravko Lepušić.

>> 'Science Cop': Protivnici cijepljenja su, kao i uvijek, u krivu

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

JO
johnxxx
10:55 06.12.2014.

Članak je nekritička reklama cjepivu za HPV. Treba odvagati što donosi više problema - cijepljenje od HPV-a ili infekcija HPV-om. 94% žena se inficira HPV-om, ali kod velike većine njih se infekcija sama zaliječi i samo vrlo mali postotak trajno oboli. Osim toga, ne može se tvrditi da su svih 100-150 umrlih žena umrle zbog infekcije HPV-om jer direktni dokaz da HPV uzrokuje rak ne postoji. U USA je cijepljenje postalo ogroman biznis, a stanje je ovako: cijepljenja su zakonski obavezna, a proizvođači cjepiva zakonom izuzeti od odgovornosti za moguće komplikacije. Za cjepivo protiv HPV-a je poznat da uzrokuje opasne komplikacije koje se prešućuju, a koje bi mogle biti opasnije od samog HPV-a.

GO
Gomer
08:55 05.12.2014.

A da konačno netko prozbori i o tome kako se muškarci trebaju liječiti? Zaraza djevojkama dolazi od njih, nijedna se namjerno sama ne zarazi.

FU
furest
16:34 06.12.2014.

najednostavnije i ne kosta nista , pridrzavati se krscanskog morala ,