alarmantno

Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite

Foto: Shutterstock
Svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite
03.05.2014.
u 21:00
U 2008. gotovo 40% svih pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina. Postoji li način kako promijeniti ovu situaciju?
Pogledaj originalni članak

Činjenica jest da su Hrvati nacija koja malo brine o svom seksualnom zdravlju. Naime, svaka treća Hrvatica prakticira seksualne odnose bez zaštite, što nas stavlja na dno ljestvice po korištenju kontracepcijskih sredstava u Europi.

U 2008. gotovo 40% svih pobačaja obavljeno je kod žena u dobi od 20 do 29 godina. Postoji li način kako promijeniti ovu situaciju?

Zdravstveni stručnjaci se slažu da nova, revolucionarna metoda kontracepcije, poznata kao "pilula za dan poslije", može dati očekivane rezultate.

Tableta je jedina metoda u Hrvatskoj s indikacijom za hitnu kontracepciju. Ukoliko se primjeni unutar 72 sata nakon spolnog odnosa, sprječava oko 84% neželjenih trudnoća. "Pilula za dan poslije", sadrži samo jednu dozu čime se izbjegava pogrešno doziranje. Dostupna je  isključivo na recept kojeg propisuje ginekolog.

>>Pilula za 'dan poslije' atak je na hormonalnu ravnotežu

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

VA
vlad_antoine
21:47 03.05.2014.

Nije ništa čudno... mladi ne paze, otkrivaju sve više raznih spolnih bolesti.

KR
kresimirn
21:43 03.05.2014.

pa?, drzava uopce ne koristi kondome, niti lubrikante

DU
Deleted user
11:49 04.05.2014.

Žalosno je da im prekid trudnoće služi kao kontracepcija.. danas u 21. stoljeću kad curice od 15 god. već počinju uredno koristiti kontracepcijska sredstva. Hitno uvesti zdravstveni odgoj!