Promo

Strije - veliki problem, malo uspješnih rješenja

Foto: PR FOTO
Bio Oil
Foto: PR FOTO
Bio Oil
VL
Autor
PR Članak
16.06.2015.
u 12:24
Kako uspješno riješiti problem strija, savjetuje doktorica Vlatka Čavka, specijalist dermatovenerologije
Pogledaj originalni članak

Svaka žena, a i poneki muškarac, u nekom razdoblju svog života susreo se s problemom strija. Kod nekih sretnika promjene su bile prolazne i s vremenom gotovo nevidljive, dok ostalima, nažalost, ostaje trajni podsjetnik na razdoblje u kojemu su naglo narasli, na trudnoću ili na neku kroničnu bolest.

Strije su stečeni poremećaj vezivnog tkiva, iako se mora uzeti u obzir i genetski utjecaj jer je uočena i obiteljska pojavnost promjena (posebno nekih oblika strija, npr. striae transversae). Sam izgled strija s vremenom se mijenja, a strije i nastaju upravo na mjestima najvećeg rastezanja kože, npr. koža trbuha i grudi kod trudnica, koža bedara i donjeg dijela leđa kod adolescenata, te koža pazuha kod dizača utega. Smatra se da lakše nastaju na koži u kojoj je zastupljenija posebna vrsta kolagena (poprečno vezani kolagen), što je slučaj kod „mlađe“ kože, a u prilog tome govori pojava strija u mlađoj dobi (ne nalazimo ih kod starijih ljudi).

Terapija strija najučinkovitija je u ranoj fazi (kod tek nastalih strija) i treba ju započeti što ranije, tumači gđa Vlatka Čavka, dr. med. spec. dermatovenerologije iz Kliničko bolničkog centra „Sestre milosrdnice” u Zagrebu.

Najuspješniji način „liječenja” ipak je prevencija.

„Izbjegavanjem naglih promjena tjelesne težine možemo donekle prevenirati nastanak strija. No, na već nastale strije možemo utjecati brojnim lokalnim pripravcima i terapijskim postupcima, iako rezultati terapija često nisu najbolji. Uspješnost otklanjanja strija razlikuje se od osobe do osobe, kod nekih osoba prisutni su bolji, a kod drugih slabiji rezultati. Također, pokušaji s određenim vrstama lasera dali su dobre rezultate kod ranih strija” – podijelila je s nama doktorica Čavka.

„Jedan od proizvoda kojim se uspješno može spriječiti nastanak novih strija i uljepšati izgled već postojećih strija, svakako je Bio-Oil”. Redovitom primjenom, Bio-Oil kao dobar emolijens vlaži kožu, smanjuje njezinu napetost, čini ju elastičnijom te na taj način utječe na razvoj strija. – kaže doktorica Čavka. 

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr