Žene za žene

Stop diskriminaciji zbog spola, dobi, rada nedjeljom i obitelji

Foto: Robert Anić/Pixsell
Stop diskriminaciji zbog spola, dobi, rada nedjeljom i obitelji
09.03.2010.
u 18:01
Žene rade sve više za manje plaće - žene imaju 20% manju plaću. Razlika prosječne muške i ženske mirovine u 2009. iznosi 27%.
Pogledaj originalni članak

Čak 78,2 posto nezaposlenih Hrvatica misli da se «žene u Hrvatskoj najviše tlači (psihički, fizički i/ili seksualno) na tržištu rada», dok se s tezom da «žene trebaju imati mogućnosti zaposlenja i napredovanja u svim profesijama kao i muškarci» složilo njih 93,9%. Riječ je o istraživanju provedenom kako bi se utvrdilo postoji li diskriminacija žena u Hrvatskoj prilikom zapošljavanja. Teza je, nažalost, potvrđena: žene su diskriminirane zbog svoje dobi, spola, reproduktivnog statusa, planiranja obitelji, godišnjih odmora, prekovremenog rada, rada nedjeljom i praznicima te pri eksplicitnim oblicima seksualnih očekivanja u zapošljavanju.

Ove zastrašujuće podatke iznijela je Tamara Šterk, stručna savjetnica u Uredu za ravnopravnost spolova Vlade RH, na jučerašnjoj zagrebačkoj konferenciji pod nazivom
“Prevladavanje nejednakosti – položaj žena na tržištu rada”. Ondje su se mogle čuti još neke alarmantne činjenice: žene čine većinu nezaposlenih u Hrvatskoj, za rad iste vrijednosti plaćene su 20 posto manje od muških kolega, a na visokim upravljačkim pozicijama samo je 10 posto žena.

– Puna su nam usta problema s brodogradilištima, gdje je zaposleno 90 posto muškaraca, no nitko ne govori o tome da je tekstilna industrija šaptom pala i da je izgubljeno 100.000 radnih mjesta, ali ženskih. To kao da nije javni problem, jer se podrazumijeva da je hranitelj obitelji muškarac. Ne slažem se da je neminovno da u 21. stoljeću mi žene moramo više raditi i za to biti manje plaćene. Ne pristajem na to da cijena našeg rada mora padati: padat će ako ne pružimo otpor - istaknula je sindikalistica Jagoda Milidrag Šmid.

Konferencija je upozorila i na višestruko diskriminirane žene: one s invaliditetom kao i žene iz nacionalnih manjina. Ramiza Memedi iz udruge Romkinja "Bolja budućnost" predstavila je istraživanje koje je utvrđivalo karakteristike društvenog položaja Romkinja s naglaskom na njihovu obrazovanju.

- Naša polazna teza bila je da Romkinje trpe dvostruku diskriminaciju: kao pripadnice romske zajednice koja je u Hrvatskoj marginalizirana te po rodnoj osnovi, u odnosu na muškarce. Unutar opće niske zaposlenosti Roma, Romkinje su (7%) čak dvostruko rjeđe zaposlene od Roma (16%). Uznemiruje i podatak da 59 posto Romkinja ne pohađa školu jer su morale pomagati u kući - rekla je Ramiza Memedi, dodajući kako su, što se položaja na tržištu rada tiče, Romkinje na samome dnu.

- Situacija je doista paradoksalna. Premda imamo dobre zakone i nacionalnu strategiju, problem je provedba i usklađenost svih mjerodavnih institucija koje skrbe o današnjem položaju žene na tržištu rada – upozorila je organizatorica konferencije Anamarija Gospočić iz udruge CESI.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

MA
marujita
10:58 10.03.2010.

u austriji su najavljene kazne za poslodavce koji zene manje placaju nego muskarce za isti posao.

OB
-obrisani-
23:52 09.03.2010.

Konacno dobar clanak. Koncizan. Istina. Od 90te je prvo pitanje kad bi se odlazilo na razgovor bilo ‘Da li imate djece?’. Drugo bi bilo ‘Da li mislite imati djece?’ ili da li ste u nekoj stabilnoj vezi. Upravo je nevjerovatno kaj su si ti sarlatani dozvoljavali pitati. Eh sad, ukoliko vam se na licu vidjelo da takva pitanja smatrate glupima I bezobraznima, onda sasvim sigurno niste dobili posao. Istina je. Takodjer je istina da od 90te svi koji su bili stariji od nekakve 30te tesko da su mogli dobit posao. Narocito zene. Htjeli su klinke od 23. Zasto? Zato jer nikad prije nisu radile. Zato jer nema puno zena u tim godinama koje imaju djecu. Tako su ta djeca radila za minimalne nadnice I bila relativno sretna, dok obrazovanija struktura bas I nije bila preodusevljena. Znaci, ukoliko ste zeljeli prezivjeti skoro pa je bilo nemoguce da u isto vrijeme imate I djecu. To je zapravo jedna ocajna tema. To su bile teske godine, a Hrvatska je bila okrenuta vise prema materijalnom. Rat je bio izlika za sve ostale negativne stvari u drustvu. S druge strane upravo 90te se drustvo pocelo korijenito mjenjati. U Hrvatskoj je promjena pocela puno ranije nego u zapadnim zemljama. Puno ranije. Te godine su bile sokantne I nemoguce za prezivjet za puno ljudi. Posljedice vidimo danas. Ah, mogla bih dugo o tome pisati. Sigurna sam da ce me netko dopuniti.