Odnosi

Što 'stalkanje' na Facebooku znači za vaše veze?

Foto: Frank May/DPA/Pixsell
Facebook
Foto: Frank May/DPA/Pixsell
računalo
03.03.2015.
u 10:09
Praćenje što se događa je i jedan od načina na koji održavamo vezu i koji nam može pružiti informaciju o potencijalnim opasnostima
Pogledaj originalni članak

Društvene mreže poput Facebooka nude nam pristup tuđim životima. Dovoljno je ulogirati se da bismo vidjeli i naučili štošta o našim prijateljima, članovima obitelji, romantičnim partnerima kao i vidjeti s kime komuniciraju. Informacije koje su nekad bile privatne danas su javne. I većina nas iskoristit će tu priliku kako bi pratili što se događa. Prema jednome istraživanju, praćenje/uhođenje na Facebooku je drugi razlog po važnosti zbog čega korisnici provode vrijeme na društvenim mrežama, piše Psychology Today

Kad je riječ o romantičnim partnerima, vrlo često razlog je – ljubomora, no ona ne mora biti jedini razlog zbog kojeg "stalkamo" aktivnost naših partnera na Facebooku.

Praćenje što se događa je i jedan od načina na koji održavamo vezu i koji nam može pružiti informaciju o potencijalnim opasnostima.

U novijoj studiji, Robert Tokunaga je istražio je li upravo potonji razlog povezan s vrstama odnosa koje imamo. Anketirano je 126 osoba koji su bili u romantičnoj vezi, a dvije trećine su bili studenti. Ponuđeni su im sljedeće vrste odnosa: predanost u vezi, zadovoljstvo u vezi, kvaliteta kod potencijalnih romantičnih partnera, povjerenje u partnera, i uložen trud. Upravo uložen trud u vezu je ono što ispitanike najviše tišti kod potencijalnog gubitka partnera. Što je ulaganje u vezu bilo veće, to je osjećaj gubitka veći ako veza završi.

Mjereno je i praćenje partnera na društvenim mrežama, a ispitanici su mogli odgovoriti da a) ponekad pratim profil svog partnera na društvenim mrežama te b) svakodnevno ažuriram informacije o profilu svog partnera na društvenim mrežama.

Kakve su veze najčešće sklone uhođenju?

Rezultati su pokazali da oni ispitanici koji su bili manje zadovoljni vezom ili oni koji su imali više potencijalnih slobodnih partnera na "lageru" su češće uhodili svoje partnere. Jasno je da se kao jedno od pitanja nameće i to je li upravo uhođenje putem Facebooka doveo do loših ishoda u vezi ili su te veze već bile u problemima. Statističke analize napravljene da bi razdvojile ovu dvojbu govore da je izvjesnije kako su veze već bile u problemima.

Tokunaga je također otkrio, što ne iznenađuje, da oni koji ne vjeruju svojim partnerima, također znatno češće uhode svoje partnere, no u obzir nisu uzeti oni koji su u svoju vezu ulagali mnogo i koji vjeruju da bi njezinim završetkom puno izgubili. Za one koji nisu puno sebe dali u vezu, povjerenje ili njegov izostanak nisu povezani s uhođenjem na Facebooku. Takav zaključak sugerira da oni koji nemaju što izgubiti, spremniji su riskirati i ne pratiti svoje, ponekad i nevjerne partnere, dok oni koji imaju što izgubiti, a ne vjeruju svojem partneru, itekako prate što se događa kakao bi preduhitrili potencijalne opasnosti.

Ova studija nažalost nije ispitivala ljubomoru, što je šteta jer je teško ustanoviti odnos između zadovoljstva u vezi i ljubomore u predviđanju eventualnog uhođenja na Facebooku.

Tko će češće pratiti partnerovu aktivnost – ljubomorni partner ili nezadovoljni i nepovjerljivi partner koji je puno toga uložio u vezu? Ili je nezadovoljstvo temeljno na ljubomori posebno podložno praćenju?

U svakom slučaju, ovi podaci ukazuju da njuškanje po partnerovom profilu povećava vjerojatnost upropaštavanja veze. S druge strane, preokupiranost praćenjem partnera vjerojatno znači i da ste nezadovoljni svojom vezom i nemate povjerenja u partnera, ali i da se bojite gubitka jer te previše uložili da bi veza uspjela. 

>> Zbog svađe na Facebooku ubijena 14-godišnjakinja

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

IK
ikonoklast
15:31 03.03.2015.

isuse boze dobro me podsjetili idem provjerit ažuriranja