DIVNO

Stara kupališta na Savi: Karte su bile četiri dinara, a 'babinjak' je samo za žene

Foto: Facebook
kupalište na savi
Foto: Facebook
kupalište na savi
Foto: Facebook
Šmidhen
Foto: Facebook
Šmidhen
10.06.2019.
u 22:07
Zanimljivo je i da je na tom mjestu kasnije otvoreno i prvo nudistističko kupalište u Zagrebu...
Pogledaj originalni članak

U Facebook grupi "Zakaj volim Zagreb" podijeljena je fotografija koja prikazuje kupalište na Savi pedesetih godina. Bilo je to nekadašnje omiljeno kupalište svih Zagrepčana, a oduševljeni članovi grupe rado su se prisjetili lijepih trenutaka koje su tamo proveli.

'Tu smo mama, tata, bracek i ja išli na kupanje', 'Moja najljepša ljeta provedena na Gradskom do zadnjeg dana kada je zapaljeno...', 'Da, bilo je predivno na onim daskama smo se sunčali, tuširali pod hladnim vodom. Ali nije bilo nuklearne pa smo se kupali i nizvodno mi s Kajzerice u Savi, držali se za kamenje da nad ne odnese. Osvježenja na pretek', 'Provela puno ljeta na Savi s frendovima, bilo je nezaboravno. Ljudi su se družili, zabavljali, predivno' bili su samo neki od komentara.

Podsjetimo, prvo privatno kupalište na Savi otvorio je austrijski trgovac, Franz Hutterer 1859. godine. Godine 1921. Grad Zagreb gradi javno kupalište uz savski obrambeni nasip koje je imalo tri bazena na splavu. Kupalište je imalo i oko 900 kabina, te petstotinjak ormarića, a pokraj kupališta je otvoren i restoran, piše Pogledaj.to.

Babinjak je bio dio namijenjen samo ženama, ograđen visokom ogradom. Godine 1930. cijena karte bila je četiri dinara za tri sata, a parking 20. Zanimljivo je i da je na tom mjestu kasnije otvoreno i prvo nudistističko kupalište u Zagrebu. Kupalište je bilo omiljenim mjestom brojnih Zagrepčana sve do šezdesetih godina kada je Sava postala zagađena od ugljena iz rudnika u susjednoj Sloveniji. 

Foto: Facebook
Šmidhen

Još jedno omiljeno kupalište Zagrepčana bilo je i kupalište Šmidhen u Samoboru. Kupalište je bilo u punoj snazi sedamdesetih i osamdesetih godina, a obilovalo je brojim bazenima, skakaonicama i restoranima. Tijekom ratnih devedesetih, kupalište je počelo propadati, a ovakav negativan trend nastavio se i dalje. Kupalište je u konačnici srušeno, te danas možemo vidjeti samo obrise one živosti s kraja sedamdesetih. 

Pogledajte video: Pitali smo građane smeta li im kiša

 

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar Idler 3
Idler 3
22:21 10.06.2019.

Malke romantike ni od škode al kaj je z aktualnim kupalištima poput Bundeka il Jaruna ? Voda mutna, kolko zagađena moremo sam nagađat....kaj je z onim termami vu Blatu (il to bolše ne pitat)...bazeni vu gradu još kak-tak.....dalo se bi o dost tog raspravlat npr. mjesto onih fontana moglo se bi napravit jen bazen na Pešči, jen na Trnju, jen vu Dubravi, jen na Trešnjevki.....zanimljiva tema, kaj ne ?!