može se

Spriječiti ili liječiti? Kako protiv mamurluka?

Foto: VL FOTO
Spriječiti ili liječiti? Kako protiv mamurluka?
31.12.2012.
u 10:00
Ništa ne liječi bolje od sirutke, rasola, vode s dodatkom cijeđenog limuna, jogurta, pileće juhe...
Pogledaj originalni članak

"Tko vino večera, vodu doručkuje!“, kaže stara izreka. No je li stvarno potrebno da po ne znam koji put drugo jutro ne znate za sebe i boli vas glava i svaki mišić u tijelu? Svi znamo da je najbolje konzumirati alkohol u umjerenim količinama kako biste izbjegli mamurluk pa zato nemojte pretjerati s alkoholom i organizam "otrovati" toliko da se morate liječiti sljedećih tjedan dana da biste ga doveli u red.

Nutricionisti i liječnici slažu se da biste se, ako već pijete, morali pridržavati nekih pravila. Prije obilne večere pojedite nešto lagano i popijte 2 decilitra vode. Između svakog pića (čak i gutljaja) pijte vodu jer tako ćete najučinkovitije spriječiti mamurluk.

Ako se ipak prvi dan u godini probudite mamurni, pomoći vam može uzimanje vitamina B koji učinkovito odstranjuje otrove. Za one koji pate od želučanih problema dobro je imati lijek uza sebe koji može pomoći ako se pojavi žgaravica. Izvrsni su i svježi cijeđeni sokovi voća bogati vitaminima jer učinkovito vraćaju svježinu; kreker i tost mogu pomoći otkloniti toksine, a tu su i tradicionalna sredstva: sirutka, rasol, voda s dodatkom cijeđenog limuna, jogurt, pileća juha.

Ono što još može pomoći jest fizička aktivnost. Svi koji mogu neka otiđu prošetati se ili trčati preznoje kako bi znojenjem izbacili nakupljene toksine. Nekoliko dana najbolje bi bilo jesti samo juhe i kuhano povrće kako bi se probavni sustav vratio "u život".

 Aperitiv? Da, zašto ne?

Alkohol se razgrađuje na acetat (ocat) koji će organizam sagorjeti i prije uzetih obroka masne ili slatke hrane koja će kalorije samo nagomilati. Posebice su visokokalorični kokteli, likeri i žestoka pića. Stoga bi se trebalo pridržavati savjeta: čašica aperitiva i čaša vina tijekom večere!

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.