ZELENA HRVATSKA

Smještaj za svaki budžet: Gdje spavati ako posjećujete Plitvice s prijateljima, a gdje odvesti obitelj?

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera
30.04.2019.
u 16:31
Sve više domaćih i stranih turista se okreće boravku u netaknutoj prirodi kako zimi, tako i ljeti.
Pogledaj originalni članak

Naša gorska županija se polako, ali sigurno, nameće kao jedna od hit destinacija za sve željne odmora, avanture, ali i kvalitetne gastronomske ponude. Osim bisera like, Plitvičkih jezera, tu su i ostale aktivnosti koje Lika nudi, tako da se mnogi odlučuju na višednevne boravke kako bi što duže uživali u čarima like.

Kod smještaja je najvažnije isplanirati što želite posjetiti kako bi što manje gubili na prijevoz od lokacije do lokacije. Imajte pri tome na umu da su ceste u ljetnim mjesecima izrazito prometne, a van sezone postoji mogućnost izlazaka divljih životinja na cestu, tako da ćete uglavnom voziti sporijim brzinama.

Idealan spoj odmora, avanture i gastronomije svakako uključuje posjet Nacionalom parku Plitvička jezera. Očiti izbor je Hotel Jezero, smješten u centralnoj zoni Nacionalnog parka i udaljen svega 300-ak metara od jezera Kozjak. Hotel radi cijelu godinu a spojem usluge i pristupačnih cijena, gostima nudi opuštajući i komforni odmor u samom Nacionalnom parku. Ugodan ambijent unutrašnjosti a la carte restorana, upotpunjen bogatom gastronomskom ponudom i ponudom hrvatskih vina, idealan je izbor za poslovne domjenke, vjenčanja, obiteljska i večernja druženja.

Hotel Bellevue nalazi se u neposrednoj blizini hotela Plitvice, u samom centru jezerske zone Nacionalnoga parka Plitvička jezera. Hotel nudi samo uslugu noćenja s doručkom, a pansionski gosti obroke konzumiraju u hotelu Plitvice i pogodan za smještaj organiziranih grupa gostiju.

Hotel Plitvice, djelo priznatog arhitekta Marijana Haberlea, je svojevremeno bio prvi hotel A kategorije u Hrvatskoj, a i šire, i spada u red najboljih arhitektonskih ostvarenja među građevinama javne namjene izgrađenih u poslijeratnom razdoblju hrvatske arhitekture.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera

Ukoliko tražite hotel za romantičan vikend ili se želite maknuti od gužve koja zna vladati na Pltivičkim jezerima, hotel Grabovac je idealan odabir. Okruženi prirodom u ovom malom hotelu okruženim svojim parkom, uživati ćete u miru udaljeni samo 10 minuta od Nacionalnog parka Plitvička jezera, 15 minuta od Baraćevih spilja i 20 minuta od mlinarskog naselja Rastoke.

Za ljubitelje kampiranja, Autokamp Korana jedan je od najljepših kampova kontinentalne Hrvatske, smješten uz kanjon rijeke Korane. Odlikuje se bogatstvom zelenila koje vam omogućuje da se skrijete u svoj kutak i uživate u mirnom prirodnom okruženju. Na površini od 35 ha kamp može primiti oko 2500 kampista koji odabiru željenu lokaciju za smještaj kampera, kamp prikolica ili šatora, sa svojim kućnim ljubimcima. Pogodan je za rekreativne aktivnosti poput šetnje, jogginga i vožnje biciklom.

A na samom rubnom dijelu Nacionalnog parka, u prirodnom okruženju planine Ličke Plješivice i šumovitog brda Mrsinj, smjestio se manji kamp “Borje” koji se svojim izgledom savršeno uklapa u vizuru zaštićenog područja NP. Kamp “Borje” karakterizira stoljetna borova šuma koja godinama pruža jedinstven doživljaj kampiranja, a biciklističke staze i šetnice u blizini omogućavaju istraživanje najskrivenijih kutaka prekrasnih plitvičkih šuma.

Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
Plitvička jezera

Plitvice Holiday Resort, najzelenija kamping oaza u Hrvatskoj, smještena je u mjestu Grabovac, na mjestu bivšeg kampa, svega par kilometara prije Plitvičkih jezera. Idejni koncept ovog glamping izdanja potpisuje zagrebački Abstracto studio koji je zaslužan za kompletno uređenje kampa, oblikovanje eksterijera i interijera kućica i njihovog okoliša s jezerom. Projekt je dobio sredstva EU za poboljšanje konkurentnosti u turizmu. U oblikovanju kućica i cijele zone nastojali su se što više koristiti tradicionalni materijali, za vanjsku oblogu korišten je drveni dekor s elementima limenog pokrova (tradicionalno za Liku). Staze su obložene hrastovim daskama, dijelovi zone u kamenu. Pješačke staze su odignute od terena kako bi se što više sačuvala priroda. Koncepcijski je projekt podijeljen u dvije zone. Prva zona je formirana oko jezera gdje su smještene manje prizemne kućice. Kućice su u naravi dvokrevetne sobe s kupaonicom. Četiri kućice su na jezeru, te imaju terase iznad vode i direktan pristup kupalištu. Pet kućica je smješteno u šumi oko jezera (na povišenom terenu), te one imaju bolji pogled na cijelu zonu. Druga zona je formirana oko potoka gdje su smještene kućice u krošnjama. Ukupno ima pet kućica u krošnjama.

Sadržaj omogućio NP Plitvička jezera

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr