PROMO

Slušna pomagala za nove generacije: Tehnološka budućnost u uhu

Foto: Neuroth
Neuroth
Foto: Neuroth
Neuroth
Foto: Neuroth
Neuroth
03.03.2023.
u 14:37
Austrijska tvrtka Neuroth slušna pomagala hrvatskim korisnicima nudi slušne aparate koji se pomoću Bluetooth tehnologije spajaju na pametne telefone, neki od njih su potpuno neprimjetni u uhu, te omogućuju diskreciju i jednostavno upravljanje u svim životnim situacijama.
Pogledaj originalni članak

3. ožujka se u cijelom svijetu obilježava Svjetski dan sluha. Procjenjuje se da u Hrvatskoj oko 19 posto populacije ima neku vrstu oštećenja sluha, odnosno oko 200.000 ljudi. Bilo to oštećenje blago, teško ili potpuno, osobe koje imaju oštećenje sluha suočavaju se s problemom razumijevanja govora i ostalih okolnih zvukova. Blaga oštećenja uzrokuju da osoba češće traži od sugovornika ponavljanje riječi ili rečenica, teža oštećenja znače da će slušno oštećena osoba gledati sugovornika u usta dok govori, a potpuni gubitak sluha dovodi do potpune komunikacijske izoliranosti slušno oštećene osobe.

 

Gubitak sluha se ne smije prepustiti slučaju

Dugoročne posljedice gubitka sluha:

  • postupna izoliranost osobe s oštećenjem sluha
  • udaljavanje od obitelji i prijatelja
  • samoizolacija
  • gubitak kognitivnih sposobnosti
  • depresija i anksioznost

Kako bi se prevenirale dugoročne posljedice gubitka sluha, od iznimne je važnosti problem na vrijeme prepoznati i obratiti se liječniku otorinolaringologu-audiologu koji će po potrebi propisati slušni aparat. Suvremeni i tehnološki najnapredniji slušni aparati u ponudi su austrijske tvrtke Neuroth slušna pomagala. Neuroth je u Hrvatskoj prisutan putem 10 slušnih centara u kojima se također, uz prethodnu najavu, može obaviti besplatno testiranje sluha uz pomoć educiranih akustičara. Tvrtka Neuroth ima 115 godina iskustva u radu sa slušno oštećenim osobama i posebno su ponosni na činjenicu da su u tom periodu stotinama tisuća ljudi pomogli da poboljšaju kvalitetu života i posvete se aktivnostima koje im život čine smislenim i potpunim.

Foto: Neuroth
Neuroth

Uz Svjetski dan sluha Neuroth poziva sve koji su primijetili, ali možda sebi još nisu priznali da slabije čuju, da se obrate jednom od naših 10 slušnih centara i rezerviraju svoj termin za besplatnu provjeru sluha. Tehnologije slušnih aparata koje danas koristimo su tehnologije sljedeće generacije. Slušni aparati su sve manji i iznimno diskretni, mogu se povezivati s pametnim telefonom i podešavati putem aplikacije, a dizajnom više nalikuju slušalicama za mobitel. Novi slušni aparati uz poboljšane mikroprocesore sve bolje amplificiraju zvuk i prilagođavaju se potrebama korisnika. Neurothovi educirani akustičari korisnike vode kroz postupak odabira slušnog aparata, početne prilagodbe do aktivnog životnog stila i poboljšane kvalitete života“, pojašnjava Iva Franić, direktorica Neurotha za Hrvatsku.

Važnost nošenja dva slušna aparata

Iako je tehnologija sve naprednija, u Neurothu upozoravaju da se prava hrvatskih pacijenata posljednjih godina sve više smanjuju. Vrijednost doznake koja se može dobiti preko HZZO-a ne pokriva ni dio vrijednosti suvremenih slušnih aparata, podignuta je granica za zanavljanje slušnih aparata s pet na sedam godina, a HZZO više ne odobrava zamjenu baterije na aparatu putem doznake. Za to vrijeme, u zemljama EU-a je propisivanje i nošenje dva slušna aparata postao standard, dok u Hrvatskoj vrijede vrlo restriktivna pravila za propisivanje dva slušna aparata.

Foto: Neuroth
Neuroth

Stručnjaci upozoravaju da je za zaustavljanje gubitka sluha potrebno „pokriti“ oba uha. Ako se slušni aparat nosi samo na jednom uhu, drugo u potpunosti gubi sluh. Obostrani sluh proširuje slušno područje sa 180 na 360 stupnjeva, a potrebno je i manje pojačanje. Dva slušna aparata postižu tzv. stereo učinak uz koji osoba čuje do 12 metara udaljenosti, a s jednim do 3 metra. Uz to, kvaliteta života je nemjerljivo bolja jer se ne narušavaju kognitivne i intelektualne sposobnosti osobe s oštećenjem sluha. Neuroth zato, na Svjetski dan sluha, poziva sve zainteresirane da se što bolje informiraju o problemima sluha, a više informacija, uputa i edukativnih materijala je dostupno na web stranici: www.neuroth.hr.

Za termin besplatnog testiranja sluha nazovite: 0800 303 302.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr