Opasna buka

Slušate glasno glazbu? Možda nakon ovoga više nećete

Foto: Thinkstock
Slušate glasno glazbu? Možda nakon ovoga više nećete
23.02.2014.
u 15:30
Pola sata izloženosti buci jačine 90 decibela (dB) može biti štetno, a ako je to učestala pojava, nakon samo 30 sekundi izloženosti buci jačine od 120 do 129 dB, dolazi do oštećenja sluha
Pogledaj originalni članak

Znanstvenici su otkrili da buka iz okruženja, osim što iritira, može i pogoršati zdravstveno stanje osoba koje već pate od nesanice, hipertenzije i srčanih oboljenja.

Glasni zvukovi uzrokuju 'bori se' ili 'bježi' reakciju organizma, kao i produkciju hormona stresa, što slabi imunološki sustav. Pola sata izloženosti buci jačine 90 decibela (dB) može biti štetno, a ako je to učestala pojava, nakon samo 30 sekundi izloženosti buci jačine od 120 do 129 dB, dolazi do oštećenja sluha.

Stoga, prije svega, izvadite te slušalice iz ušiju i reducirajte odlaske na bučna mjesta. Radije izaberite prirodu!

>>Tiha glazba i pozadinska buka potiču kreativnost

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar fredi
fredi
18:48 23.02.2014.

Glavno da u stambenim zgradama svatko može bučiti između 6 i 22h svakoga dana bez ograničenja (uključivo i vikendom)! Nije bitno radi li se o snimljenoj glazbi, muzičkim instrumentima ili renoviranju stanova, Neka se ljudi "vesele"! Onima kojima ta buka smeta neka se bace kroz prozor. Neće za njima nitko žaliti.